na listi i firma iz bih i sedam iz hrvatske

Kompanija iz Srbije Factory World Wide na listi hiljadu evropskih sa najbržim rastom

NovacRegionSrbija

5.3.2024 09:13 Autor: Redakcija Biznis.rs 7

Kompanija iz Srbije Factory World Wide na listi hiljadu evropskih sa najbržim rastom Kompanija iz Srbije Factory World Wide na listi hiljadu evropskih sa najbržim rastom
Na ovogodišnjoj listi hiljadu evropskih kompanija sa najbržim rastom Financial Timesa i Statiste našla se i po jedna kompanija iz Srbije i Bosne i... Kompanija iz Srbije Factory World Wide na listi hiljadu evropskih sa najbržim rastom

Na ovogodišnjoj listi hiljadu evropskih kompanija sa najbržim rastom Financial Timesa i Statiste našla se i po jedna kompanija iz Srbije i Bosne i Hervegovine, kao i sedam hrvatskih kompanija, od kojih su dve među prvih sto.

Kompanija iz Srbije Factory World Wide iz sektora IT/softver je na 107. mestu liste. Osnovana je 2015. i u 2022. je imala 76 zaposlenih. Factory World Wide je dospela na listu zahvaljujući kombinovanoj godišnjoj stopi rasta prihoda (CAGR) u periodu 2019-2022. od 151,5 odsto, piše eKapija.

Glavni kriterijum za mesto na listi koju rade britanski poslovni dnevnik i nemačka kompanija za istraživanja bio je CAGR u periodu 2019-2022. od najmanje 36 odsto.

Kompanija iz Bosne i Hercegovine Ministry of Programming iz sektora IT/softver je na 843. mestu liste hiljadu kompanija sa najbržim rastom.

Prva na listi evopskih kompanija sa najbržim rastom je Raylyst Solar sa sedištem u Pragu koja se bavi distribucijom solarnih panela i drugih visokonaponskih proizvoda. Njen CAGR je bio 824 odsto.

Drugi je Adagio, francuski provajder reklamnih tehnologija sa CAGR od 583 odsto, a treća je italijanska digitalna reklamna agencija Bidberry sa CAGR od 424 odsto.

Financial Times piše da su IT i softverske grupe ponovo predvodile i da su sa 188 kompanija najzastupljenije na listi. Slede građevinske kompanije (94), e-trgovina (78), energetika i komunalne usluge (69).

Geografski gledano, prednjači Italija sa 309 brzorastućih kompanija, a njen najveći konkurent Nemačka ima 202 kompanije na listi. Financial Times navodi da se, po tom kriterijumu, Holandija popela na šesto mesto, a Belgija je po prvi put ušla među prvih deset.

London je pak osmu uzastopnu godinu zadržao „titulu“ grada sa najveći brojem brzorastućih kompanija sa 69 biznisa. Drugi je Milano sa 44, a treći Pariz sa 39.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...