Nemačka nacionalna avio-kompanija objavila izveštaj za prvi kvartal

Lufthansa prepolovila gubitak u poslovanju, povećala prihode za 40 odsto

EUNovac

4.5.2023 08:36 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Lufthansa prepolovila gubitak u poslovanju, povećala prihode za 40 odsto Lufthansa prepolovila gubitak u poslovanju, povećala prihode za 40 odsto
Lufthansa je u izveštaju za prvi kvartal 2023. godine saopštila da je značajno smanjila gubitak u poslovanju, odnosno prilagođeni EBIT, i to sa prošlogodišnjih... Lufthansa prepolovila gubitak u poslovanju, povećala prihode za 40 odsto

Lufthansa je u izveštaju za prvi kvartal 2023. godine saopštila da je značajno smanjila gubitak u poslovanju, odnosno prilagođeni EBIT, i to sa prošlogodišnjih 577 miliona evra na ovogodišnjih 273 miliona evra gubitka, kao i da je povećala prihode za 40 odsto.

Neto gubitak u prvom kvartalu smanjio se na 467 miliona evra u odnosu na prošlogodišnjih 584 miliona evra, a gubitak po akciji iznosio je 0,39 evra u poređenju sa prošlogodišnjim gubitkom od 0,49 evra, objavio je SeeBiz pozivajući se na DPA.

Lufthansa je u izveštaju napomenula da je u prvom tromesečju ostvarila značajno bolji rezultat nego u prvom kvartalu 2019. godine. Navela je da su prihodi grupe porasli za 40 odsto, na sedam milijardi evra, a da je broj putnika znatno porastao, i to na 22 miliona.

„Prihodi putničkog avio-prevoza porasli su za 73 odsto u prvom kvartalu, na 5,2 milijarde evra“, stoji u izveštaju Lufthanse.

U drugom tromesečju kompanija predviđa povećanje kapaciteta na oko 82 odsto nivoa pre krize izazvane pandemijom korona virusa. Očekuje se da će prilagođeni EBIT u drugom tromesečju 2023. biti veći od rezultata drugog tromesečja 2019. godine.

„Konstantno velika potražnja uliva nam poverenje kada je reč o ostvarivanju ciljeva postavljenih za naredne mesece, a letnja sezona putovanja značajno će doprineti u postizanju naših ciljeva za 2023. godinu“, rekao je glavni finansijski direktor Deutsche Lufthanse Remko Stenbergen (Remco Steenbergen), a preneli SeeBiz i DPA.

Na kraju marta 2023. Lufthansa je imala likvidnost od 10,5 milijardi evra. Grupa je napomenula da je njena likvidnost i dalje iznad ciljanog koridora od 8-10 milijardi evra.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...