Dve avio-kompanije imaju kod-šer aranžman za više od 40 destinacija

Qatar Airways ne planira kupovinu udela Air Serbia

Srbija

3.5.2023 08:27 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Qatar Airways ne planira kupovinu udela Air Serbia Qatar Airways ne planira kupovinu udela Air Serbia
Izvršni direktor Qatar Airways Group Akbar Al Baker izjavio je da ta avio-kompanija ne planira da kupi udeo u Air Serbia, objavio je portal... Qatar Airways ne planira kupovinu udela Air Serbia

Izvršni direktor Qatar Airways Group Akbar Al Baker izjavio je da ta avio-kompanija ne planira da kupi udeo u Air Serbia, objavio je portal specijalizovan za avionski saobraćaj XYUAviation. Govoreći na konferenciji za novinare na Arabian Travel Market-u u Dubaiju, Al Baker je precizirao da „nemaju nikakve namere“ sa Air Serbia, iako su uvek otvoreni za kod-šer aranžmane i zajedničke letove sa drugim aviokompanijama“.

„Ulagali smo u avio-kompanije koje imaju sinergiju sa Qatar Airways kako bismo jedni drugima širili mreže letova. Istovremeno, pomagali smo jedni drugima u rastu i razvoju zajedničkih preduzeća“, dodao je Al Baker, a XYUAviation napominje da Qatar Airways poseduje udeo u sedam avio-kompanija.

Air Serbia i Qatar Airways su u januaru potpisale sveobuhvatan kod-šer ugovor za više od 40 destinacija u okviru mreža srpskog i katarskog nacionalnog avio-prevoznika.

Ideju o strateškom partnerstvu u javnost je izneo predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je u februaru izjavio da je zatražio od katarskog emira da razmotri mogućnost da Qatar Airwaya postane budući strateški partner Air Serbia. On je dodao da će dalji razgovori o tome biti vođeni tokom emirove posete Srbiji, koja tek treba da bude zakazana.

Avion Air Serbia na aerodromu
Foto: Air Serbia

Srpski avioprevoznik trenutno u većinskom državnom vlasništvu, dok manjinski udeo od 16,2 odsto pripada Etihad Airways-u za koji se, kako ističe XYUAviation, očekuje da u bliskoj budućnosti izađe iz tog aranžmana.

Nacionalni avio prevoznici Srbije i Turske, Air Serbia i Turkish Airlines su u junu prošle godine najavili dodatno unapređenje komercijalne saradnje Memorandumom o razumevanju, koji je zvanično potpisan u Dohi tokom 78. godišnje generalne skupštine IATA, u prisustvu generalnih direktora dve avio-kompanije – Bilala Ekšija (Bilal Eksi) i Jiržija Mareka (Jirzi Marek).

„Turkish Airlines i Air Serbia će nastaviti da istražuju dalje mogućnosti komercijalne saradnje, što bi moglo da dovede i do zajedničkog ulaganja, kako bi obe kompanije ponudile konkurentnije i isplativije avio-usluge između dve zemlje, poboljšale kvalitet usluga koje se trenutno nude, ali i proširile ponudu i benefite za sve putnike“, saopštila je tada srpska nacionalna avio-kompanija.

Generalni direktor Air Serbia Jirži Marek izjavio je u intervjuu za Biznis.rs da ta kompanija, i pored veoma ambicioznog rasta operacija u 2022. godini, istovremeno planira i dalji rast za 2023. godinu.

„Godinu smo započeli izuzetno pozitivnim trendom i trenutno beležimo rast broja putnika čak i u odnosu na pretpandemijske nivoe. Dostigli smo i prestigli naše istorijski rekordne rezultate po pitanju ukupnog broja putnika, ali i kada je reč o faktoru popunjenosti putničke kabine (load factor). U ovom trenutku smo uvereni da će 2023. godina nadmašiti naša prvobitna očekivanja, koja su inače bila vrlo ambiciozna“, rekao nam je Marek.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...