Saopštenje Evropske komisije

Margaret Vestager i zvanično kandidatkinja za predsednicu Evropske investicione banke

BankeNovac

6.9.2023 08:55 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Margaret Vestager i zvanično kandidatkinja za predsednicu Evropske investicione banke Margaret Vestager i zvanično kandidatkinja za predsednicu Evropske investicione banke
Izvršnoj potpredsednici Evropske komisije Margaret Vestager (Margarethe Vestager) odobreno je neplaćeno odsustvo koje će koristiti tokom kampanje za mesto predsednice Upravnog odbora Evropske investicione... Margaret Vestager i zvanično kandidatkinja za predsednicu Evropske investicione banke

Izvršnoj potpredsednici Evropske komisije Margaret Vestager (Margarethe Vestager) odobreno je neplaćeno odsustvo koje će koristiti tokom kampanje za mesto predsednice Upravnog odbora Evropske investicione banke (EIB) pošto ju je danska vlada zvanično kandidovala za to mesto, saopštila je Evropska komisija.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (Ursula von der Leyen) odobrila je neplaćeno odsustvo izvršnoj potpredsednici Vestager „ističući da se tokom tog razdoblja i dalje primenjuju relevantne odredbe Ugovora i Kodeksa ponašanja za članove Komisije“, piše Danas pozivajući se na  agenciju Hina.

Tokom privremenog odsustva deo dužnosti potpredsednice Vestager, koje se odnose na koordinaciju digitalnih politika će preuzeti potpredsednica Vera Jurova (Vera Jourova), a politiku tržišnog nadmetanja će preuzeti komesar Didije Rejnders (Didier Reynders) .

Fon der Lajen, takođe, odlučila je da potpredsednik Margaritis Shinas (Margaritis Schinas) preuzme resor inovacija i istraživanje dok se ne imenuje nova članica Komisije iz Bugarske umesto Marije Gabrijel (Mariya Gabriel). Kandidatkinja za tu poziciju Iliana Ivanova danas je saslušana pred nadležnim odborima Evropskog parlamenta.

Dankinja Margaret Vestager, koja je godinama zadužena za tržišnu politiku i postala je poznata po izricanju velikih finansijskih kazni za digitalne divove poput kompanija Google i Apple, takmičiće se za mesto predsednice Evropske investicione banke sa španskom ministarkom privrede Nadiom Kalvino (Nadia Calvino).

Sledeći predsednik EIB-a će preuzeti dužnost u januaru 2024, a odluku bi sredinom ovog meseca trebalo da donesu ministri finansija država članica.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...