Do kraja aprila ostvaren promet od skoro 900 miliona evra

Menjačnice u Hrvatskoj se pripremaju za poslednje leto pre prelaska na evro

BankeNovacPoslovanjeRegion

24.6.2022 10:44 Autor: Redakcija Biznis.rs 13

Menjačnice u Hrvatskoj se pripremaju za poslednje leto pre prelaska na evro Menjačnice u Hrvatskoj se pripremaju za poslednje leto pre prelaska na evro
Početak leta i turističke sezone ujedno je i vreme kada su ovlašćene menjačnice u Hrvatskoj najzauzetije, a u ovoj tržišnoj niši najveći prometi se... Menjačnice u Hrvatskoj se pripremaju za poslednje leto pre prelaska na evro

Početak leta i turističke sezone ujedno je i vreme kada su ovlašćene menjačnice u Hrvatskoj najzauzetije, a u ovoj tržišnoj niši najveći prometi se uglavnom beleže tokom jula i avgusta. Prošle godine je gotovo trećina ukupnog godišnjeg prometa ovlašćenih menjača ostvarena u ta dva meseca, a od početka juna do kraja septembra odvilo se 50 odsto ukupnog godišnjeg prometa.

Za mnoge menjače, pogotovo one kojima ti poslovi nisu tek “usputna” delatnost, ovo bi leto, s obzirom na uvođenje evra početkom sledeće godine, moglo biti i poslednje u tom biznisu, piše Poslovni dnevnik.

Prema godišnjem izveštaju koji je Hrvatska narodna banka (HNB) objavila prošle nedelje, u Hrvatskoj je krajem prošle godine aktivno poslovalo oko 850 ovlašćenih menjača, s tim što je licence HNB imalo ukupno 1.146.

Menjači koji su u toku cele godine ili sezonski pružali usluge zamene strane gotovine obavljali su to u približno 3.500 menjačkih mesta, a trgovali su ukupno 31 valutom.

Od 25,1 milijardu kuna godišnjeg prometa (pri čemu se na otkupe odnosi 18 milijardi kuna ili oko 2,39 milijardi evra) više od 87 odsto ili 21,7 milijardi kuna ostvareno je u evrima (15 milijardi kroz otkupe, a ostatak prodajom evra). Glavni deo preostalog prometa odnosi se na američki dolar (5,6 odsto) i švajcarski franak (4,7 odsto prometa).

Prema podacima HNB, do kraja aprila menjačnice su ostvarile promet od 6,73 milijarde kuna (oko 890 miliona evra), dok je prošle godine u istom periodu ostvareno pet milijardi kuna prometa.

Rekordan promet ovlašćeni menjači su ostvarili još 2017. godine (30,2 milijarde kuna ili oko 4 milijarde evra), iako su u međuvremenu prilivi turističkih deviza rasli. U turistički rekordnoj 2019. godini menjači su zabeležili zamene strane gotovine u vrednosti nešto manjoj od 30 milijardi kuna.

U dobroj meri objašnjenje leži u rastućem trendu bezgotovinskih platnih transakcija. Prihvatanjem stranih platnih kartica (izdanih izvan naše zemlje) prošle godine su realizovane transakcije u vrednosti 20,8 milijardi kuna.

U odnosu na prvu godinu pandemije to je dvostruko više, u odnosu na 2019. ni četiri odsto manje, a u odnosu na menjački rekordnu 2017. vrednost transakcija međunarodni platnim karticama obavljenih prošle godine u Hrvatskoj je bila za oko 4,5 milijarde kuna veća (600 miliona evra).

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *