čeka se potvrda odbora

MMF i Ukrajina potpisali etapni sporazum za isplatu nove tranše pomoći

BankeNovacSvet

30.5.2023 18:47 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

MMF i Ukrajina potpisali etapni sporazum za isplatu nove tranše pomoći MMF i Ukrajina potpisali etapni sporazum za isplatu nove tranše pomoći
Ukrajina je ispunila kriterijume za još jednu isplatu Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u iznosu od 900 miliona dolara u sklopu ranije dogovorene pomoći od... MMF i Ukrajina potpisali etapni sporazum za isplatu nove tranše pomoći

Ukrajina je ispunila kriterijume za još jednu isplatu Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u iznosu od 900 miliona dolara u sklopu ranije dogovorene pomoći od 15,6 milijardi dolara, saopštio je u utorak MMF.

„Ukrajinska ekonomska aktivnost u prvom kvartalu veoma se oporavila zahvaljujući obnavljanju energetske infrastrukture i ispunjenim svim kriterijumima“ Ukrajine za isplatu nove tranše, navodi se u saopštenju objavljenom posle nedelju dana sastanaka dve strane u Beču, prenosi Beta .

Predstavnici MMF-a, ukrajinski ministar finansija Sergij Marčenko i guverner Centralne banke Ukrajine Andrij Pišnjij potpisali su etapni sporazum o politici reformi potrebnih za dobijanje pomoći.

Sada je na Odboru direktora MMF-a da razmotri sporazum i odobri isplatu sredstava predviđenih u okviru plana koji je usvojen krajem marta. Tada je izvršena prva uplata od 2,7 milijardi dolara.

Ta pomoć MMF-a, koju garantuju države koje su podržale Ukrajinu od početka ruske invazije u februaru 2022. godine, deo je šireg programa od 115 milijardi dolara, koji uključuje pomoć i drugih organizacija i kreditora.

Bruto domaći proizvod (BDP) Ukrajine je prošle godine opao više od 30 odsto.

MMF navodi da je „revidirao svoje prognoze za 2023. godinu, sada očekujući rast u rasponu od jedan do tri odsto (u odnosu na minus tri do plus jedan odsto posle odobrenja mehanizma)“, iako privredni izgledi ostaju veoma neizvesni zbog sukoba.

Deficit budžeta ostaje „primetno veoma visok“, dodao je MMF.

Ukrajina je obećala da će u zamenu za tu veliku ekonomsku podršku sprovesti neophodne reforme, posebno u borbi protiv korupcije, a MMF je upozorio da „vlasti moraju da budu u stanju da naprave teške političke kompromise“.

Cilj je priprema za obnavljanje srušenog u ratu, za privlačenje investicija privatnog sektora i, na duži rok, za pristupanje Ukrajine Evropskoj uniji, naveo je MMF.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.