Najnovije poslovne vesti Biznis.rs
Sve veći rizici po IT bezbednost kompanija

Na tržištu rada raste tražnja za „sajber bezbednjacima“

Hi-techLifestyleNovac

1.8.2021 13:25 Autor: Marko Andrejić 0

Na tržištu rada raste tražnja za „sajber bezbednjacima“ Na tržištu rada raste tražnja za „sajber bezbednjacima“
Srbija se u junu ove godine našla u samom vrhu liste zemalja po broju napada na industrijske računare. Prema najnovijim dostupnim podacima, na globalnoj... Na tržištu rada raste tražnja za „sajber bezbednjacima“

Srbija se u junu ove godine našla u samom vrhu liste zemalja po broju napada na industrijske računare. Prema najnovijim dostupnim podacima, na globalnoj listi Srbija zauzima sedmo mesto sa udelom od 26,1 odsto industrijskih računara koji su pretrpeli neki vid napada, što je znatno više od globalnog proseka od 14,1 odsto, navodi se u saopštenju kompanije Kaspersky. Ispred Srbije se nalaze Etiopija (38,7 odsto), Alžir (32,8), Sirija (29,4), Jemen (28,7) Ruanda (27,6) i Libija (26,4 odsto).

Takođe, zbog velikog broja hakerskih napada tokom pandemije, u SAD više uopšte nije neuobičajeno da kompanije uzimaju polise osiguranja od sajber kriminala, a takvu praksu sve više primenjuju i poslovne organizacije u Evropi. S druge strane, na tržištu Srbije sličnu ponudu u ovom trenutku ima samo jedna osiguravajuća kuća.

Sve veći globalni sajber rizici primoravaju firme da pojačaju digitalnu zaštitu, a za takve poteze potrebno im je i više stručnjaka u ovoj oblasti. Zato su na tržištu rada sve traženiji upravo “sajber bezbednjaci”.

“Kompanije u Srbiji sve više zapošljavaju Cyber security specijaliste i na to su, rekla bih, najviše uticale zakonske regulative koje su pokrenule ovu potražnju. Konkretno, doživljavaju veliki rast od 2018. godine, kada je GDPR stupio na snagu u Evropskoj uniji. U odnosu samo na 2017. godinu, tražnja je 2018. godine porasla za preko 100 procenata i imali smo tada oko 80 oglašenih pozicija“, kaže za Biznis.rs direktorka sajtova za zapošljavanje i ljudske resurse Poslovi Infostud, Sonja Ćetković.

Ona dodaje da je naš lokalni Zakon o zaštiti podataka o ličnosti (ZZPL) donet iste godine, ali je primena bila odložena za leto 2019. tako da je i potražnja za cyber security specijalistima nastavila da raste naredne godine po stopi od oko 30 odsto, brže od prosečne stope rasta drugih pozicija.

“Zanimljivo je da je čak i 2020. godine, koju je usled pandemije obeležio pad oglašenih radnih pozicija na našem sajtu za oko 17 odsto, tražnja za ovim pozicijama opala značajno manje (devet procenata), a sada u 2021. godini, nakon značajnog buđenja tržišta rada, svedočimo velikom rastu ponude posla na celokupnom tržištu, IT specijalisti koji brinu o bezbednosti sistema i podataka su i dalje traženi – konkretno, za samo pola godine udvostručio se broj oglasa u odnosu na celu 2020. godinu, što govori da i u budućnosti možemo očekivati da će se ovaj rast nastaviti”, zaključuje naša sagovornica.

Direktor B2B poslovanja kompanije Kaspersky za istočnu Evropu Dragan Davidović ocenjuje da širom sveta, pa i u Evropi, dolazi do povećane potražnje za ekspertima iz oblasti sajber bezbednosti, prvenstveno zato što rastu i usložnjavaju se i rizici po IT bezbednost kompanija.

“Pored ovog, veliki broj stručnjaka odlazi u evropske zemlje zbog boljih uslova rada koji su im ponuđeni, što stvara povećanu potražnju na tržištu Balkana. Obrazovanje ovakvih kadrova nije jednostavan proces – pored formalnog školovanja, ono podrazumeva i konstantno usavršavanje, kao i praćenje i razumevanje globalnih trendova. Neizostavni su i adekvatna praksa i različiti treninzi ekspertskih kompanija koje pružaju ovu vrstu usluga. Ovakvi profesionalni treninzi su obično skupi, pa to limitira broj osoba koje mogu pratiti usavršavanje”, objašnjava Davidović u razgovoru za Biznis.rs.

On navodi da stručnjaka u ovom momentu nigde nema dovoljno, pa ni u Srbiji, zato ne iznenađuje sve veći broj specijalizovanih kompanija iz oblasti IT bezbednosti, koje pružaju usluge bezbednosnih servisa privrednim subjektima.

“Na taj način se maksimalno iskorišćava ekspertiza postojećih stručnjaka za ovu oblast, a krajnji kupci (kompanije) dobijaju kvalitetnu IT bezbednosnu uslugu. Ipak, u jednom broju slučajeva kompanije nisu u prilici da rade outsourcing za svoje bezbednosne potrebe, tako da su eksperti IT bezbednosti i dalje vrlo tražena roba”, ističe naš sagovornik.

Stručnjaci smatraju da će tražnja za radnicima u oblasti IT bezbednosti potrajati još neko vreme, pošto se nove tehnologije ubrzano razvijaju, a one donose i potrebu za sofisticiranom visokotehnološkom zaštitom.

Tagovi
POSAO

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...