Očekivani rast za ovu godinu 0,3 odsto

Nemačka privreda se polako oporavlja

EUNovac

14.6.2024 14:06 Autor: Redakcija Biznis.rs 8

Nemačka privreda se polako oporavlja Nemačka privreda se polako oporavlja
Stručnjaci Instituta za ekonomska istraživanja (DIW) povećali su prognozu privrednog rasta za ovu godine na 0,3 odsto. Krajem marta su još očekivali 0,1 odsto.... Nemačka privreda se polako oporavlja

Stručnjaci Instituta za ekonomska istraživanja (DIW) povećali su prognozu privrednog rasta za ovu godine na 0,3 odsto. Krajem marta su još očekivali 0,1 odsto.

Za 2025. godinu se sada očekuje rast od 1,3 odsto, kako je saopštio institut. DIW očekuje da će privredni razvoj ove godine postojano jačati. Presudna ostaje privatna potrošnja, prenosi DPA.

U proleće, zbog stalne nesigurnosti u sopstvenu ekonomsku situaciju, ljudi su bili uzdržani i ostavljali novac na stranu. Međutim, sada građani mogu da osete veću sigurnost prihoda.

Svi indikatori privatne potrošnje su u redu, tako da to može da bude najvažniji pokretač rasta, rekla je Džeraldina Deni-Knedlik (Geraldine Dany-Knedlik) iz DIW-a.

Uz jednokratne bonuse koja su brojna preduzeća isplatila zaposlenima, sada povećanja zarada treba da se osete na duži rok, jačajući sigurnost prihoda i povećavajući želju za potrošnjom.

DIW očekuje bolje prilike i u domaćinstvima sa niskim primanjima. Stopa inflacije, takođe, pada.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.