Uvoz ruske nafte i gasa opao za 99,8 odsto

Nemački uvoz iz Rusije opao za više od 90 odsto od početka rata u Ukrajini

EUNovac

13.4.2023 15:49 Autor: Redakcija Biznis.rs 10

Nemački uvoz iz Rusije opao za više od 90 odsto od početka rata u Ukrajini Nemački uvoz iz Rusije opao za više od 90 odsto od početka rata u Ukrajini
Nemački uvoz iz Rusije opao je više od 90 odsto u prvoj godini ruskog rata protiv Ukrajine, što je u najvećoj meri posledica smanjenja... Nemački uvoz iz Rusije opao za više od 90 odsto od početka rata u Ukrajini

Nemački uvoz iz Rusije opao je više od 90 odsto u prvoj godini ruskog rata protiv Ukrajine, što je u najvećoj meri posledica smanjenja isporuka ruskih energenata najvećoj evropskoj ekonomiji, pokazuju danas objavljeni zvanični podaci.

Savezni zavod za statistiku saopštio je da je Nemačka u februaru uvezla iz Rusije robu vrednu 300 miliona evra, dok je godinu dana ranije uvoz bio 3,7 milijardi evra. Zbog tog pada od 91 odsto, Rusija je sa 11. dospela na 46. mesto zemalja iz kojih Nemačka uvozi robu, prenela je agencija Beta.

Zbog invazije na Ukrajinu, započete 24. februara 2022. godine, zapadne zemlje su Rusiji uvele više paketa sankcija. Odnosi Rusije sa Zapadom su pogoršani i u oblastima koje nisu direktno bile pogođene sankcijama, kao što je prirodni gas.

Rusija, iz koje je Nemačka nekada nabavljala više od polovine ukupne količine gasa, letos je prvo smanjila, a zatim obustavila isporuke gasa toj zemlji.

Nemački Zavod za statistiku je naveo da je uvoz ruske nafte i gasa opao 99,8 odsto od početka godine do februara, smanjivši se na 4,2 miliona sa 2,2 milijarde evra. Uvoz uglja je opao 92,5 odsto, na 26 miliona sa 347 miliona evra.

Nemačka je u februaru izvezla u Rusiju robu vrednu 800 miliona evra, dok je godinu dana ranije izvoz bio 2,1 milijardu evra, što predstavlja pad od 60,5 odsto.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.