Završena poseta Si Đinpinga Rusiji bez dogovora o gasovodu

Putin: Kineski mirovni plan za Ukrajinu osnova za pregovore

Svet

22.3.2023 11:37 Autor: Vladimir Jokanović 5

Putin: Kineski mirovni plan za Ukrajinu osnova za pregovore Putin: Kineski mirovni plan za Ukrajinu osnova za pregovore
Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je novinarima posle razgovora u Moskvi sa predsednikom Kine Si Đinpingom da se kineski mirovni plan može uzeti kao... Putin: Kineski mirovni plan za Ukrajinu osnova za pregovore

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je novinarima posle razgovora u Moskvi sa predsednikom Kine Si Đinpingom da se kineski mirovni plan može uzeti kao osnova za mirno rešavanje sukoba u Ukrajini, kada za to budu spremni na Zapadu i u Kijevu.

„Verujemo da su mnoge odredbe mirovnog plana koje je iznela Kina u skladu sa ruskim pristupima i da se mogu uzeti kao osnova za mirno rešenje kada budu spremni za to na Zapadu i u Kijevu. Međutim, do sada nismo primetili takvu spremnost sa njihove strane“, rekao je Putin, prenosi Komersant.

Kinesko Ministarstvo spoljnih poslova predstavilo je 24. februara plan u 12 tačaka za rešavanje sukoba u Ukrajini. Peking je pozvao sve strane da zaustave neprijateljstva i „odreknu se hladnoratovskog mentaliteta“. Kineske vlasti ocenile su da je neophodno započeti mirovne pregovore, okončati jednostrane sankcije i garantovati izvoz ukrajinskog žita.

SAD su ranije saopštile da kineski mirovni plan legitimiše ruska teritorijalna osvajanja Ukrajine, i daje Moskvi vremena da popuni svoje oružane snage za novu ofanzivu. „Svet ne bi trebalo da bude zavaran nikakvim taktičkim potezom Rusije, uz podršku Kine ili bilo koje druge zemlje da zamrzne rat pod sopstvenim uslovima“, rekao je američki državni sekretar Entoni Blinken.

Ukrajina je takođe skeptična prema planu, kako navodi Financial Times, ali se uzdržala od kritikovanja Kine uoči očekivanog razgovora između Sija i svog predsednika Volodimira Zelenskog. Ukrajinski predsednik izjavio je u utorak da „još nema potvrde“ o bilo kakvom telefonskom razgovoru sa Sijem.

Si je u sredu napustio Moskvu posle trodnevne posete Rusiji i razgovora sa tamošnjim predsednikom Vladimirom Putinom. Zapadni mediji ocenjuju da je ruski predsednik dobio podršku Kine za rat u Ukrajini, ali da nije došlo do finalnog dogovora o izgradnji novog gasovoda od Rusije do Kine kroz Mongoliju, što bi omogućilo Moskvi da nadoknadi prekinute isporuke za Evropu.

  • BRANA19

    23.3.2023 #1 Author

    Nikad da se zavrsi taj haos , samo se nesto novo smislja.

    Odgovori

  • MIŠKOVIĆ

    23.3.2023 #2 Author

    Velike sile diktiraju sva dešavanja na Planeti. Nažalost običan čovek nema pravo glasa

    Odgovori

  • TATJANA

    23.3.2023 #3 Author

    Putin će odlučiti sam sta i kako dalje

    Odgovori

  • MAJALG

    24.3.2023 #4 Author

    Naravno da ce Putin odobriti to sto predlaze Kineski predsednik kada je Kina ta koja finansira Rusku ekonomiju u ovom trenutku, i automatski ima veci uticaj u resavanju odnosa Rusije i Ukrajine.

    Odgovori

  • Gaga45

    26.3.2023 #5 Author

    Putin odlucuje sve

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...