Poseta kineskog predsednika Rusiji

Si stigao u Moskvu

Svet

20.3.2023 13:01 Autor: Vladimir Jokanović 3

Si stigao u Moskvu Si stigao u Moskvu
Kineski predsednik Si Đinping doputovao je u ponedeljak pre podne u trodnevnu posetu Moskvi na poziv ruskog predsednika Vladimira Putina. Na aerodromu Vnukovo šefa... Si stigao u Moskvu

Kineski predsednik Si Đinping doputovao je u ponedeljak pre podne u trodnevnu posetu Moskvi na poziv ruskog predsednika Vladimira Putina. Na aerodromu Vnukovo šefa kineske države dočekao je potpredsednik ruske vlade Dmitrij Černišenko.

Po sletanju u Moskvu, Si je izjavio da Kina i Rusija igraju važnu ulogu u međunarodnim poslovima. „U svetu koji je daleko od mirnog, Kina je spremna da sa Rusijom odlučno brani međunarodni sistem ustanovljen u Ujedinjenim nacijama, da čuva svetski poredak zasnovan na međunarodnom pravu i fundamentalnim normama međunarodnih odnosa zasnovanih na ciljevima i principima povelje UN“, rekao je Si, prenosi Komersant.

Za ponedeljak je planiran neformalni sastanak Putina i Sija, uz ručak, kao i potpisivanje dva dokumenta, o unapređenju zajedničkog parnerstva u novoj eri i o razvoju ključnih oblasti rusko-kineske ekonomske saradnje do 2030. godine.

Kremlj je saopštio da će zvanični razgovori predsednika dve zemlje biti održani 21. marta posle podne. Pomenuti sastanak biće održan u proširenom formatu, a tom prilikom će se posebno razgovarati o planu koji je Kina predložila za mirno rešenje u Ukrajini.

Uoči posete kineskog predsednika Rusiji, Putin i Si napisali su novinske autorske tekstove za ruske novine o odnosima dve zemlje. Ruski predsednik je izneo uverevanja da je Moskva spremna za političko-diplomatsko rešenje ukrajinske krize, „uzimajući u obzir provlađujuću geopolitičku realnost“. Kineski predsednik je napisao da tokom posete Rusiji namerava da „učvrsti prijateljstvo, saradnju i mir“.

Prema navodima lista Renmin Ribao, zvaničnog glasila Komunističke partije Kine, veze sa Rusijom ostaju čvrste uprkos geopolitičkim pritiscima. „Što je svet nestabilniji, odnosi Kine i Rusije trebalo bi više da napreduju“, navedeno je u tekstu, uz podsećanje da je izgradnja sveobuhvatnog strateškog partnerstva bila dugogodišnji strateški izbor dve zemlje.

  • GOCA BG

    20.3.2023 #1 Author

    Da dodatno ojacaju i sprovedu planove za buducnost obe zemlje…

    Odgovori

  • Tina

    20.3.2023 #2 Author

    Razgovori ce sigurni biti prijateljski I cilj je ucvrscivanje odnosa izmedju dve zemlje kao I nastavak dalje I jos uspesnije saradnje

    Odgovori

  • Gaga45

    26.3.2023 #3 Author

    Bice tu i narednih saradnji

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...