Visoki kineski diplomata sa Putinom u Moskvi

Vang Ji: Odnos Kine i Rusije ne podleže pritiscima trećih zemalja

Svet

22.2.2023 16:06 Autor: Vladimir Jokanović 2

Vang Ji: Odnos Kine i Rusije ne podleže pritiscima trećih zemalja Vang Ji: Odnos Kine i Rusije ne podleže pritiscima trećih zemalja
Odnosi između Ruske Federacije i Kine nisu usmereni protiv trećih zemalja, ali ne podležu pritiscima trećih zemalja, rekao je visoki kineski diplomata Vang Ji... Vang Ji: Odnos Kine i Rusije ne podleže pritiscima trećih zemalja

Odnosi između Ruske Federacije i Kine nisu usmereni protiv trećih zemalja, ali ne podležu pritiscima trećih zemalja, rekao je visoki kineski diplomata Vang Ji koji se u sredu u Moskvi sastao sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, preneo je Kremlj.

Predsednik Rusije rekao je da su sada međunarodni odnosi postali akutniji nego pre „kolapsa bipolarnog sistema“, prenosi Komersant. Putin je istakao da uskoro očekuje posetu kineskog predsednika Si Đinpinga Rusiji. „Naravno, čekamo da predsednik Narodne Republike Kine poseti Rusiju. O tome smo se ranije dogovorili“, naveo je Putin.

Prema rečima ruskog predsednika, trgovina između Rusije i Kine do 2024. godine dostići će vrednost od 200 milijardi dolara. Prema zvaničnim podacima za prošlu godinu trgovinska razmena Moskve i Pekinga iznosila je 190 milijardi dolara. Podsetimo, trgovinski obrt između Kine i SAD za prošlu godinu premašio je 690 milijardi dolara.


Vang Ji objavio je prošlog vikenda tokom Minhenske bezbednosne konferencije nameru da predstavi mirovni plan Kine za okončanje rata u Ukrajini. Vang, doskorašnji šef kineske diplomatije i lični savetnik za spoljnu politiku kineskog predsednika ocenio je da su rusko-kineski odnosi izdržali pritisak Zapada i da se stabilno razvijaju.

Peking je pružio Rusiji podršku u uslovima zapadnih sankcija, povećavajući uvoz ruskih energenata, prenosi Financial Times, a Vang je bio prvi visoki kineski zvaničnik koji je posetio Moskvu od početka rata u Ukrajini.

  • TATJANA

    24.2.2023 #1 Author

    U verujem da nikada i neće podlegnu ti pritiscima sa strane

    Odgovori

  • MAJALG

    26.2.2023 #2 Author

    Naravno da nece podleci pritiscima zato sto im je u obostranom interesu madjusobno saradjuju i razvijaju a da budu trn u oku Americi.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...