Dobri rezultati domaće naftne kompanije

NIS Grupa u prvom kvartalu ove godine ostvarila dobit od 1,5 milijardi evra

BerzaInvesticijeNovac

11.5.2021 15:14 Autor: Marko Miladinović 3

NIS Grupa u prvom kvartalu ove godine ostvarila dobit od 1,5 milijardi evra NIS Grupa u prvom kvartalu ove godine ostvarila dobit od 1,5 milijardi evra
U prvom tromesečju 2021. godine NIS Grupa je ostvarila neto dobit od 1,5 milijardi dinara, što je 2,4 puta više od rezultata ostvarenih u... NIS Grupa u prvom kvartalu ove godine ostvarila dobit od 1,5 milijardi evra

U prvom tromesečju 2021. godine NIS Grupa je ostvarila neto dobit od 1,5 milijardi dinara, što je 2,4 puta više od rezultata ostvarenih u istom periodu prošle godine.

Poslovanje NIS Grupe u prvom tromesečju 2021. godine odvijalo se pod snažnim uticajem okolnosti nastalih usled pandemije Covid-19, navodi se u kompanijskom saopštenju.

Ističe se da su boljim rezultatima doprinele mere za unapređenje operativne efikasnosti i finansijska disciplina na svim nivoima grupacije, kao i rast cena nafte i blagi oporavak potražnje za naftnim derivatima, kada je reč o makroekonomskim parametrima.

Navodi se da je prosečna cena nafte tipa Brent u ovom periodu bila 60,9 dolara za barel, što je 21 odsto više nego u prvom kvartalu 2020. godine.

NIS navodi da je EBITDA (profit pre plaćanja kamata, poreza na dobit i amortizacije) na nivou od 9,4 milijarde dinara, što je 81 odsto više nego u prvom tromesečju 2020. godine. Dodaje se da je nastavio sa realizacijom kapitalnih projekata i u dalji razvoj uložio 4,1 milijardu dinara, kao i da obračunate obaveze NIS grupe po osnovu poreza i javnih prihoda iznose 44,6 milijardi dinara, što je 12 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

U prvom tromesečju NIS grupa je proizvela 292.000 uslovnih tona nafte i gasa.

NIS je saopštio da je u Rafineriji nafte Pančevo u prvom kvartalu prerađeno 752 hiljade tona sirove nafte i poluproizvoda, kao i da je u tom postrojenju tokom planskog zastoja realizovano investiciono održavanje koji će doprineti efikasnosti i pouzdanosti proizvodnih procesa.

Ukupan obim prometa u prvom kvartalu bio je 782.000 tona nafte, a NIS je nastavio razvoj maloprodajne mreže i započeo izgradnju benzinske stanice „Sokolići“, prvog takvog objekta na autoputu „Miloš Veliki“.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...