Grantovi sa infrastrukturu Vlade SAD

Novih milijardu dolara za američke aerodrome

InfrastrukturaInvesticijeNovacSvetTurizam

28.2.2023 08:12 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Novih milijardu dolara za američke aerodrome Novih milijardu dolara za američke aerodrome
Federalna uprava za vazduhoplovstvo (FAA) saopštila je da dodeljuje skoro milijardu dolara za 99 projekata aerodromskih terminala u SAD prema Zakonu o infrastrukturi iz... Novih milijardu dolara za američke aerodrome

Federalna uprava za vazduhoplovstvo (FAA) saopštila je da dodeljuje skoro milijardu dolara za 99 projekata aerodromskih terminala u SAD prema Zakonu o infrastrukturi iz 2021. godine. Njihova ukupna vrednost doseže milijardu dolara.

Državna sredstva uključuju 10,8 miliona dolara međunarodnom aerodromu Des Moines u Ajovi za zamenu terminala iz 1948. godine, koji radi iznad kapaciteta i 29 miliona dolara međunarodnom aerodromu u Juti za program rekonstrukcije terminala i dvorane.

Ovo je druga faza finansiranja – FAA je dodelila skoro milijardu dolara za projekte aerodromskih terminala najavljene za 85 aerodroma prošle godine.

FAA je saopštila da će grantovi pomoći da se “zadovolji rastuća potražnja za vazdušnim saobraćajem i investira u ključne oblasti kako bi se pomoglo putnicima da brže ulaze i izlaze sa aerodroma i da poboljšaju iskustvo putnika ulaganjem u nove sisteme za prtljag, veće bezbednosne kontrolne punktove i poboljšan kopneni prevoz“, prenosi Reuters.

Sjedinjene Američke Države troše desetine milijardi na renoviranje i proširenje zastarelih aerodroma koji su često bili ismevani. Džo Bajden je još 2014. uporedio njujorški aerodrom LaGuardia sa “nekom zemljom trećeg sveta“.

Prošle godine, Njujork je proslavio šestogodišnju rekonstrukciju aerodroma LaGuardia vrednu osam milijardi dolara.

U novembru je FAA dala konačno ekološko odobrenje za izgradnju novog terminala vrednog 4,2 milijarde dolara na međunarodnom aerodromu John F. Kennedy u Njujorku i za projekat vredan 8,5 milijardi dolara na međunarodnom aerodromu O’Hare u Čikagu koji uključuje novi terminal 2.

U ponedeljak je O’Hareu dodeljeno 50 miliona dolara za pomoć u proširenju pristupa putnicima za 60-godišnji Terminal 3.

Ministarstvo saobraćaja je takođe saopštilo da će Sarasota Bradenton na Floridi dobiti 10 miliona dolara za finansiranje novih traka i kapija za kontrolu bezbednosti putnika, dok je Savannah/Hilton Head u Džordžiji osvojio 6,5 miliona dolara za projekat proširenja kontrolnih punktova na 23.000 kvadratnih stopa kako bi se smanjilo vremena čekanja.

Zakon o infrastrukturi iz 2021. obavezao je dodelu 25 milijardi dolara za projekte obnove aerodroma tokom pet godina.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...