Putni promet porastao nakon ukidanja pandemijskih ograničenja

Aerodrom u Hong Kongu u januaru dočekao i ispratio 2,1 milion putnika

BiznisSvetTurizam

20.2.2023 14:11 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Aerodrom u Hong Kongu u januaru dočekao i ispratio 2,1 milion putnika Aerodrom u Hong Kongu u januaru dočekao i ispratio 2,1 milion putnika
Vazdušni saobraćaj na hongkonškom međunarodnom aerodromu u januaru, nakon ukidanja ograničenja na broj dolazaka, beleži rast veći za 29 puta u poređenju sa istim... Aerodrom u Hong Kongu u januaru dočekao i ispratio 2,1 milion putnika

Vazdušni saobraćaj na hongkonškom međunarodnom aerodromu u januaru, nakon ukidanja ograničenja na broj dolazaka, beleži rast veći za 29 puta u poređenju sa istim periodom 2022.

U toku mesec dana kroz aerodrom je prošao oko 2,1 milion putnika, pri čemu je na dnevnom nivou ta brojka iznosila 80.000 putnika, navode sa Aerodroma u Hong Kongu. Ukupan broj putnika prošle godine bio je samo 71.000, piše Financial Times.

Uprkos jakom uzlaznom trendu, putni promet je dostigao tek 40 odsto pretpandemijskih nivoa.

Broj dolazaka u Hong Kong, preko jednog od najprometnijih azijskih aerodroma, značajno je opao u toku pandemije. U januaru 2022. grad je još uvek primenjivao mere obaveznog tronedeljnog karantina i protiv avio-kompanija koje su prevozile putnike zaražene korona virusom.

Grad je ukinuo zahtev za karantin u decembru u nadi da će oporavak turizma spasiti njegovu ekonomiju, koja se u četvrtom kvartalu smanjila za 4,2 odsto na međugodišnjem nivou. To je bio četvrti kvartal zaredom u kome je zabeleženo sniženje. Gradske vlasti su obećale da će dodeliti 500.000 besplatnih avio-karata kako bi privukle turiste u grad.

U međuvremenu, kargo prevoz na aerodromu u januaru je zabeležio pad, pri čemu su uvoz i izvoz pali za 36 i 33 odsto na međugodišnjem nivou. Ove brojke podstakla su zatvaranja fabrika u Kini u toku proslave lunarne nove godine, koja je prošle godine trajala veći deo februara.

  • TATJANA

    21.2.2023 #1 Author

    Ko ile su mere nulte tolerancija i dobro da su odlučili da ih ukinu

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...