poverenje u reformski potencijal aktuelne vlade

Novo povećanje kreditnog rejtinga Grčke, na korak od investicionog ranga

EUInvesticijeNovacSvet

17.9.2023 09:35 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Novo povećanje kreditnog rejtinga Grčke, na korak od investicionog ranga Novo povećanje kreditnog rejtinga Grčke, na korak od investicionog ranga
Grčka je dobila značajno poverenje od agencije za rejting Moody’s koja je podigla kreditni rejting ove zemlje za dva stepena, ali stepen ispod onoga što... Novo povećanje kreditnog rejtinga Grčke, na korak od investicionog ranga

Grčka je dobila značajno poverenje od agencije za rejting Moody’s koja je podigla kreditni rejting ove zemlje za dva stepena, ali stepen ispod onoga što bi toj zemlji koja je ranije bila u teškom stanju, vratilo i formalnu finansijsku respektabilnost.

Moody’s je saopštio da je podigao rejting Grčke sa Ba3 na Ba1, sa stabilnim izgledima. Ali to i dalje ostavlja državne obveznice za jednu stepenicu niže od investicionog ranga koji bi otvorio put za kupovinu mnogih velikih globalnih investitora.

Ministar finansija Kostis Hacidakis rekao je da je bolji rejting „uglavnom dokaz da vlada mora ostati verna trezvenoj fiskalnoj politici“ koja će biti kombinovana sa „osetljivošću“ prema socijalnim pitanjima, prenela je Beta.

Moody’s je rejting Grčke poslednji put poboljšao u novembru 2020. godine.

Status obveznica te zemlje je na neinvesticioni ili „otpadni status“ snižen 2010. godine, na vrhuncu finansijske krize koja je primorala davanje tri paketa međunarodne pomoći u zamenu za ozbiljno smanjenje potrošnje, poreza i ekonomske reforme u Grčkoj.

Pre nedelju dana i DBRS Morningstar je povisio rejting Grčke na investicionu ocenu. DBRS, Moody’s, Standard & Poor’s i Fitch su četiri rejting agencije koje Evropska centralna banka uzima u obzir, pri čemu se očekuje da će poslednje dve do kraja ove godine takođe ponovo kalibrirati podinvesticioni rejting Grčke.

Moody’s je saopštio da parlamentarna većina grčke vlade desnog centra posle junskih izbora „pruža visok stepen političke sigurnosti za naredne četiri godine, podstičući tekuću implementaciju ranijih reformi i planiranje daljih strukturnih reformi“.

Saopšteno je da agencija očekuje da će grčki BDP rasti u proseku 2,2 odsto godišnje u periodu 2023-27, vođen investicijama i potrošnjom, što je „veoma značajno poboljšanje“ u poređenju sa prosečnim rastom od 0,8 odsto pet godina pre pandemije.

Moody’s navodi da će dug Grčke verovatno pasti na blizu 150 odsto BDP-a već 2024. godine, zbog snažnijeg rasta njenog BDP-a nego što se ranije očekivalo. Posvećenost grčke vlade sprovođenju reformi i fiskalno opreznoj politici smatra „kredibilnom i snažnom“ i dodaje da postoji „široki konsenzus u društvu o tim politikama“.

Međutim, Moody’s je upozorio da je grčka prvreda podložna spoljnim potresima, s obzirom na veličinu i značaj ključnih sektora poput turizma i trgovačke mornarice.

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...