Obaveza prema EU o smanjenju državnog udela

Oporavljeni Uniper biće vraćen privatnim investitorima

EUNovac

24.5.2023 18:07 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Oporavljeni Uniper biće vraćen privatnim investitorima Oporavljeni Uniper biće vraćen privatnim investitorima
Rukovodstvo energetskog koncerna Uniper, koji je Nemačka prošle godine nacionalizovala u jeku gasne krize, ocenilo je da koncern što pre treba ponovo da se... Oporavljeni Uniper biće vraćen privatnim investitorima

Rukovodstvo energetskog koncerna Uniper, koji je Nemačka prošle godine nacionalizovala u jeku gasne krize, ocenilo je da koncern što pre treba ponovo da se privatizuje.

„Cilj nam je da se Uniper, kao samostalno preduzeće, što brže ponovo vrati u pretežno privatne ruke“, izjavila je finansijska rukovoditeljka Juta Denges (Jutta Dönges) na današnjoj skupštini preduzeća. Taj cilj je, kako je rekla, jedan od „ključnih“ putokaza u strategiji koncerna.

Ona je podsetila i na obavezu Nemačke prema Evropskoj uniji da do kraja 2023. svoje učešće u Uniperu smanji na 25 odsto kapitala plus jedna akcija. „Sledećih meseci ćemo predstaviti naše ideje za to“, rekla je Denges, a prenela agencija DPA.

Ona je dodala da je kao direktorka nemačke Finansijske agencije učestvovala u spasavanju mnogih preduzeća i „videla da je posle uspešne stabilizacije moguć put u samostalnost“. Naglašavajući da će to uspeti i Uniperu, ona je rekla da je spremna da sa kolegama, posle stabilizacije, koncern dobro provede kroz tu fazu i doprinese da se vrati na put uspeha.

„To uključuje i da se naše preduzeće osposobimo da funkcioniše na tržištu kapitala i saveznoj državi tako pruži prilika da Uniper vrati u private ruke“, rekla je Denges.

Uniper je upao u probleme pošto je Rusija letos najpre smanjila, a onda i potpuno prekinula isporuke gasa. Cene gasa su istovremeno višestruko porasle, pa je Uniper gas morao da kupuje od drugih snabdevača i tako realizuje ugovore sa firmama kojima ga je distribuirao, upadajući u ogroman gubitak.

Gigantski distributer, koji je mnogo zavisio od Rusije, opskrbljuje više od 100 komunalnih preduzeća i velikih kompanija i tako igra centralnu ulogu u snabdevanju Nemačke prirodnim gasom.

Bankrot Unipera verovatno bi izazvao domino-efekat, odnosno prelio bi se na kupce. Spasavanje ove Nemačkoj vitalne kompanije državu je koštalo više desetina milijardi evra. Paket pomoći predviđao je dokapitalizaciju od osam milijardi evra i kupovinu akcija Unipera. Nemačka vlada je u procesu postala vlasnik oko 99 odsto akcija Unipera.

Evropska komisija je sredinom decembra Nemačkoj dozvolila da nacionalizuje Uniper.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.