Najstarijim građanima stroži uslovi pri korišćenju bankarskih usluga

Penzioneri ograničeni godinama za dobijanje kredita i dozvoljenog minusa

BankeNovac

5.11.2021 13:58 Autor: Ljiljana Begović 2

Penzioneri ograničeni godinama za dobijanje kredita i dozvoljenog minusa Penzioneri ograničeni godinama za dobijanje kredita i dozvoljenog minusa
Visina prosečne penzije u septembru u Srbiji iznosila je nešto više od 29.000 dinara, prema podacima Republičkog fonda za penzijsko invalidsko osiguranje. Niska primanja,... Penzioneri ograničeni godinama za dobijanje kredita i dozvoljenog minusa

Visina prosečne penzije u septembru u Srbiji iznosila je nešto više od 29.000 dinara, prema podacima Republičkog fonda za penzijsko invalidsko osiguranje. Niska primanja, kao i godine, ograničavaju penzionere da koriste u potpunosti određene bankarske usluge.

U pogledu kreditne sposobnosti klijenata koju banke proveravaju prilikom odobravanja pozajmica, a koja ne može biti veća od polovine primanja, penzioneri teško mogu doći do većih iznosa kredita ili dozvoljenih minusa.

Prema rečima kreditnog savetnika City Experta, Snežane Vukmirović, ograničenja za penzionere se pre svega odnose na gornju starosnu granicu u otplati i naravno na kreditnu sposobnost klijenta.

“Banke klijentima koji su penzioneri mogu ponuditi kredite do 70 godina života po istim uslovima kojima se odobravaju krediti klijentima koji imaju status zaposlenih lica. Druga mogućnost su zaduženja do 75. godine, odnosno poslednji anuitet otplate mora biti do navršene sedamdesetipete godine života klijenta. Takvi krediti su najčešće sa nešto većom kamatnom stopom, ograničenog iznosa i sa obaveznom polisom životnog osiguranja”, objašnjava Vukmirović.

Klijenti koji se nalaze u starosnoj dobi preko 75 godina imaju manji izbor kada je reč o uslugama banaka koje mogu koristiti. Svega nekoliko banaka koje posluju u Srbiji su spremne da penzionerima ponude manje iznose sa rokom otplate do 12 meseci.

Naša sagovornica navodi da, kada su u pitanju auto krediti, gornja starosna granica iznosi 75 godina. Obavezan je prenos penzije u banci koja kredit odobrava, minimum 30 odsto učešća i zaloga na automobilu koji se kupuje.

Kako starosna granica za korišćenje bankarskih proizvoda nije zakonski definisana, tako svaka banka pojedinačno određuje pravila po kojima nudi svoje usluge. Stručno objašnjenje je da one imaju ne samo pravo, već i obavezu da prema propisima iz oblasti upravljanja rizicima preduzimaju mere radi njihovog smanjenja.

Čekanje u redu
Foto: Shutterstock

Visina penzije određuje kreditnu sposobnost klijenta. To je iznos do kog klijent može maksimalno biti zadužen po svim kreditnim proizvodima koje koristi. Proizvodi koje penzioneri najčešće koriste su gotovinski krediti i dozvoljeni minus.

“Za starosnu dob preko 75 godina dozvoljeni minus se odobrava na kraći vremenski period, od šest do 12 meseci. Proces obnove dozvoljenog minusa je brz i klijentima su sredstva opet na raspolaganju u toku istog dana. Uslovi odobrenja i period na koji se određena bankarska usluga pruža zavise od banke do banke, u skladu sa poslovnom politikom i internim procedurama”, navodi Snežana Vukmirović.

U svojoj ponudi OTP banka nudi kredite koji su posebno kreirani za segment penzionera i to Evergrin gotovinske i kredite za refinansiranje (koji se odobravaju u ekspoziturama) i POS potrošacke kredite za penzionere (koji se realizuju na prodajnom mestu kod prodavaca).

“Kod svih ovih proizvoda uključeno je životno osiguranje korisnika kredita, čije troškove snosi Banka. Ovi krediti se odobravaju do 78 godina u trenutku otplate kredita, što je definisano pravilima poslovanja osiguravajućih kuća na našem tržištu. Penzioneri se najčešće odlučuju za gotovinske kredite u dinarima i dozvoljeno prekoračenje po tekućem računu”, navode iz OTP banke.

Opportunity banka klijentima do 80 godina starosti nudi gotovinske kredite sa otplatom na period do 71 meseca.

Najstariji sugrađani namenski kredit mogu dobiti i u Erste banci u iznosu do dva miliona dinara.

“Kredit možete otplaćivati od 13 do 71 mesec, sa uključenim životnim osiguranjem bez naknade”, navode u Erste banci.

Slične uslove nudi i Unicredit banka gde je neophodan prenos penzije na račun u ovoj banci.

 • Tina

  5.11.2021 #1 Author

  Tako je sa penzionerima

  Odgovori

 • MARE

  16.10.2022 #2 Author

  Ko veli nece jos dugo .. morbidno

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...