PREGOVORI O VISINI MINIMALCA POČINJU 21. AVGUSTA Sindikati traže povećanje od 7.000 dinara, poslodavci u skladu sa mogućnostima privrede

IzdvajamoNovacSrbijaVesti

19.8.2020 13:31 Autor: Ljiljana Begović 0

PREGOVORI O VISINI MINIMALCA POČINJU 21. AVGUSTA Sindikati traže povećanje od 7.000 dinara, poslodavci u skladu sa mogućnostima privrede PREGOVORI O VISINI MINIMALCA POČINJU 21. AVGUSTA Sindikati traže povećanje od 7.000 dinara, poslodavci u skladu sa mogućnostima privrede
Pregovori o minimalnoj ceni rada u 2021. godini, koji po zakonu treba da budu završeni do 15. septembra, počeće u petak, 21. avgusta. Počasni... PREGOVORI O VISINI MINIMALCA POČINJU 21. AVGUSTA Sindikati traže povećanje od 7.000 dinara, poslodavci u skladu sa mogućnostima privrede

Pregovori o minimalnoj ceni rada u 2021. godini, koji po zakonu treba da budu završeni do 15. septembra, počeće u petak, 21. avgusta.

Počasni predsednik UPS Nebojša Atanacković kaže bi bilo najbolje da se privremeno „zamrzne“ minimalac pošto još nije formirana nova vlada ili da se do kraja godine odloži donošenje odluke o povećanju minimalca, kako bi se videlo koliki će biti rast privrede u ovoj godini.

Atanacković navodi da će 21. avgusta biti održan kolegijum predstavnika UPS, Saveza samostalnih sindikata, UGS Nezavisnost i Ministarstva rada i da će na sastanku biti reči o datumu održavanja Socijalno-ekonomskog saveta, kao i o ceni minimalca u 2021. godini.

Atanacković napominje da su sindikati tražili da minimalac bude na nivou minimalne potrošačke korpe, što bi bilo povećanje od 20 odsto ili za 7.000 dinara, dok se poslodavci zalažu, kao i svake godine, da povećanje bude realno, to jest prema mogućnostima privrede.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

„Teško je sada bilo šta reći koliko bi trebalo da bude povećan minimalac, ali realno bi bilo da to povećanje bude onoliko koliko će se povećati BDP zemlje u ovoj godini“, kaže Atanacković, prenosi Tanjug.

Podseća da minimalac prima 350.000 ljudi i da, ukoliko se sindikati i poslodavci ne dogovore do 15. septembra, vlada donosi odluku.

Atanacković dodaje da bi vlada trebalo da prihvati ono što je realno ili ako to nije slučaj da poslodavcima kompenzuje smanjivanjem poreza i na druge načine. Dodaje da su ranijih godina obično počinjali pregovori o povećanju minimalca mnogo ranije, ali da to sada nije bio slučaj.

Vlada je prošle godine povećala minimalac sa 27.000 dinara na oko 30.000 dinara.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...