Prognoza godišnjeg prihoda manja od očekivane

Profit banke JP Morgan porastao za šest odsto u prvom kvartalu

BankeNovacSvet

12.4.2024 17:11 Autor: Vladimir Jokanović 4

Profit banke JP Morgan porastao za šest odsto u prvom kvartalu Profit banke JP Morgan porastao za šest odsto u prvom kvartalu
JPMorgan Chase objavio je u petak prognozu godišnjeg prihoda od kamata ispod očekivanja analitičara, dok se industrija priprema za široko očekivano smanjenje kamatnih stopa... Profit banke JP Morgan porastao za šest odsto u prvom kvartalu

JPMorgan Chase objavio je u petak prognozu godišnjeg prihoda od kamata ispod očekivanja analitičara, dok se industrija priprema za široko očekivano smanjenje kamatnih stopa američkih Federalnih rezervi kasnije ove godine.

Najveća američka banka saopštila je da očekuje godišnji neto prihod od kamata, isključujući trgovinu, od 89 milijardi dolara, u zavisnosti od tržišnih fluktuacija. To je više u odnosu na prethodnu procenu od 88 milijardi dolara, ali niže od 90,68 milijardi dolara koliko su očekivali analitičari, prema podacima londonske berze LSEG, prenosi Reuters.

Akcije banke oslabile su za četiri odsto u trgovini pre otvaranja berze. Izvršni direktori banke mesecima upozoravaju da njihov brzi rast neto prihoda od kamata nije održiv. Izvršni direktor Džejmi Dajmon (Jamie Dimon) zadržao je svoj oprezan ton, uprkos rastućem optimizmu u poslednjih nekoliko meseci o „mekom sletanju“ ekonomije.

„Mnogi ekonomski pokazatelji i dalje su povoljni. Međutim, gledajući unapred, ostajemo oprezni zbog brojnih značajnih neizvesnih sila“, naveo je Dajmon u saopštenju. Među njima su „neugodni“ globalni konflikti, postojani inflatorni pritisak i kvantitativno stezanje, dodao je on.

Profit u prvom kvartalu tekuće godine porastao je šest procenata na 13,42 milijarde dolara, odnosno 4,44 dolara po akciji, u poređenju sa 12,62 milijarde dolara, odnosno 4,10 dolara po akciji, u prethodnoj godini. Visoke kamatne stope pomogle su kreditorima da povećaju neto prihod od kamata, odnosno razliku između onoga što banke zarađuju na zajmovima i onoga što isplaćuju za depozite.

Banka je takođe izdvojila 725 miliona dolara za obnovu fonda za osiguranje depozita vlade, što je manje u odnosu na tri milijarde dolara koje je odvojila na kraju prošle godine. JPMorgan je bio među bankarskim gigantima koji su činili veći deo doprinosa fondu Federalnog registra osiguranja depozita, koji je ispražnjen kada su tri regionalna kreditora propala prošle godine.

Za razliku od konkurenata koji su otpuštali osoblje, JPMorgan je dodao oko 2.000 zaposlenih, što je za pet odsto više u odnosu na prošlu godinu. JPMorgan je takođe dodao milijarde dolara kredita na svoju bilansnu sumu nakon što je u maju prošle godine preuzeo propalu First Republic Bank. Ova kupovina takođe je pojačala JPMorganov prihod od kamata.

 • MARA

  12.4.2024 #1 Author

  Znaju sta rade

  Odgovori

 • JANA

  14.4.2024 #2 Author

  Ne brinem se ni za jednu banku u vremenu potrošačkog društva

  Odgovori

 • LEBRON

  14.4.2024 #3 Author

  Svi kalkulisu pa i oni

  Odgovori

 • Boba321

  14.4.2024 #4 Author

  Veliki i dalje najvise zaradjuju

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...