PROGNOZE MMF ZA EVROPU MANJE PESIMISTIČNE NEGO PRE TRI MESECA Najbolji ishod se predviđa Srbiji i Litvaniji, kaže Tabaković

BankeEUNovacSrbijaVesti

23.10.2020 08:48 Autor: Julijana Vincan 0

PROGNOZE MMF ZA EVROPU MANJE PESIMISTIČNE NEGO PRE TRI MESECA Najbolji ishod se predviđa Srbiji i Litvaniji, kaže Tabaković PROGNOZE MMF ZA EVROPU MANJE PESIMISTIČNE NEGO PRE TRI MESECA Najbolji ishod se predviđa Srbiji i Litvaniji, kaže Tabaković
Nove prognoze Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za Evropu, nešto su manje pesimistične nego pre tri meseca, a za Srbiju se projektuje ubedljivo najbolji rezultat... PROGNOZE MMF ZA EVROPU MANJE PESIMISTIČNE NEGO PRE TRI MESECA Najbolji ishod se predviđa Srbiji i Litvaniji, kaže Tabaković

Nove prognoze Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za Evropu, nešto su manje pesimistične nego pre tri meseca, a za Srbiju se projektuje ubedljivo najbolji rezultat u Evropi u ovoj godini, izjavila je guvernerka Jorgovanka Tabaković.

Ona je sa guvernerima i ministrima finansija srednje, istočne i jugoistočne Evrope učestvovala na konferenciji koju je organizovala generalna direktorka MMF Kristalina Georgijeva. 

Na tom skupu diskutovano je o ekonomskim izgledima i izazovima za Evropu u uslovima pandemije, saopšteno je iz Narodne banke Srbije (NBS).

Foto: Tanjug

Na ovaj način guverneri i ministri finansija informisali su se međusobno o preduzetim merama radi ublažavanja negativnih uticaja pandemije i efektima koje su mere dale. Na sastanku se diskutovalo i o strategijama za privredni oporavak u narednom periodu i za brži rast u srednjem roku.

Na ovom virtuelnom skupu, uvodnu reč imala je Georgijeva, nakon čega je Alfred Kamer, novi direktor Sektora za Evropu MMF, predstavio ekonomske izglede za Evropu.

Foto: Youtube printscreen

„Nove prognoze MMF za Evropu nešto su manje pesimistične nego pre tri meseca. Dok se za veliki broj zemalja projektuje veliki pad ekonomske aktivnosti u ovoj godini, koji u pojedinim slučajevima ide i na dvocifrene nivoe, najbolji ishod se predviđa u Srbiji i Litvaniji“, istakla je guvernerka Jorgovanka Tabaković.

Ona je dodala da ako se uzme u obzir i poslednje saopštenje MMF, nakon završene pete revizije aktuelnog Instrumenta za koordinaciju politike, za Srbiju se projektuje ubedljivo najbolji rezultat u Evropi u ovoj godini.

Guvernerka je naglasila i da je tokom sastanka zaključeno da su evropske zemlje koje su u prethodnom periodu kreirale fiskalni prostor bile u mogućnosti da donesu i sprovedu velike fiskalne pakete, a među njima je i Srbija.

Narodna banka Srbije
Foto: Narodna banka Srbije

Centralne banke širom Evrope znatno su ublažavale monetarne politike različitim kanalima. U nekim ekonomijama drastično su smanjene i kamatne stope, a među njima je i Srbija, koja je sa Evropskom centralnom bankom zaključila i preventivnu repo liniju, kao još jedan kanal za vanredne situacije.

Centralne banke i Vlade širom Evrope odobrile su mere pomoći dužnicima kako bi ublažile ekonomske poremećaje, sprečile volatilnosti na finansijskim tržištima i očuvale finansijsku stabilnost.

Sef u banci
Foto: Pixabay.com

Tabaković je naglasila da se Srbija ističe i po merama kojima je Centralna banka podržala likvidnost svih učesnika, podstakla kreditnu aktivnost i sprečila poremećaje na finansijskim tržištima.

Srbija je pomenuta, kako je istaknuto, i u grupi zemalja koje su donosile čitav set mera kojima se olakšava finansijska pozicija građana i privrede, uključujući i privremeni moratorijum na plaćanje kreditnih obaveza prema bankama.

„U Srbiji se reagovalo pravim i pravovremenim merama, a po obimu reakcije među zemljama smo koje su obezbedile najveću podršku svojim građanima i privredi. Očuvali smo stabilnost i činićemo sve da Srbija brzo nadoknadi ovu kriznu godinu”, poručila je guvernerka Jorgovanka Tabaković.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...