Biznis.rs
RATE KREDITA NAKON TRI MESECA PAUZE STIŽU NA NAPLATU Kamate će biti raspoređene i dodate osnovnom dugu RATE KREDITA NAKON TRI MESECA PAUZE STIŽU NA NAPLATU Kamate će biti raspoređene i dodate osnovnom dugu

RATE KREDITA NAKON TRI MESECA PAUZE STIŽU NA NAPLATU Kamate će biti raspoređene i dodate osnovnom dugu

BankeNovacSrbijaVesti 30.6.20. 14:07 Marija Jovanović 2

Građane koji su se odlučili za moratorijum, odnosno zastoj u otplati obaveza prema bankama od 90 dana, sada očekuje nastavak izmirenja obaveza koje su... RATE KREDITA NAKON TRI MESECA PAUZE STIŽU NA NAPLATU Kamate će biti raspoređene i dodate osnovnom dugu

Građane koji su se odlučili za moratorijum, odnosno zastoj u otplati obaveza prema bankama od 90 dana, sada očekuje nastavak izmirenja obaveza koje su mirovale u prethodna tri meseca. 

“Moratorijum ističe 90 dana od trenutka kada je započeo, a to za klijente banaka znači ili poslednjih dana juna, ili prvih dana jula. Tačan datum varira od klijenta do klijenta”, navodi za Biznis.rs generalni sekretar Udruženja banaka Srbije (UBS) Vladimir Vasić.

Za korisnike kredita u najvećem broju slučajeva to znači da će kamate za prethodna tri meseca biti pridodate osnovnom dugu i raspoređene na broj rata koliko traje kredit. Dužina otplate kredita biće povećana za ta tri meseca. To će biti najčešći model, a za građane postoji i nekoliko drugih opcija, o čemu će ih obavestiti njihova banka”, objašnjava Vasić.

Foto: Tanjug/ Sava Radovanović

Iako je situacija zbog pandemije korona virusa teška i brojni klijenti imaju teškoće prilikom otplate kredita, generalni sekretar UBS kaže da nemaju informacije da je neki značajniji broj klijenata tražio produžetak moratorijuma.

Ukoliko dođe do problema prilikom otplate kredita, UBS sugeriše građanima, ali i privrednim subjektima da situaciju izlože svojoj banci kako bi se došlo do adekvatnog rešenja.

Da podsetimo, veliki broj građana i privrednika tokom pandemije korona virusa odlučio se za zastoj u otplati kredita, a većina je ovo videla kao podršku u nezavidnoj situaciji.

“Ukupna vrednost moratorijuma je oko dve milijarde evra. Čak 94 odsto građana i 90 odsto privrednih subjekata odlučilo se za primenu moratorijuma. Samim tim možemo reći da je ova mera bila veoma značajna podrška za naše građane”, zaključuje generalni sekretar UBS.

 • GocaBG

  30.6.20. #1 Author

  Korektno,sve je ispostovano od strane banaka..

  Odgovori

 • Sara

  9.7.20. #2 Author

  Svaka čast za ovo!

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *