Ministarstva "za", centralna banka "protiv"

Rusija želi da uvede porez za kripto rudarenje

BankeBerzaNovacPorezi

8.11.2021 18:55 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Rusija želi da uvede porez za kripto rudarenje Rusija želi da uvede porez za kripto rudarenje
Rudarenje kriptovaluta u Rusiji trebalo bi da bude zvanično priznato kao poslovna aktivnost i oporezovano, piše list Izvestija pozivajući se na izjave zvaničnika. Predstavnici... Rusija želi da uvede porez za kripto rudarenje

Rudarenje kriptovaluta u Rusiji trebalo bi da bude zvanično priznato kao poslovna aktivnost i oporezovano, piše list Izvestija pozivajući se na izjave zvaničnika.

Predstavnici ruskog Ministarstva za ekonomski razvoj i Ministarstva energetike, kako navodi Izvestija, smatraju da se kripto rudarenje uklapa u definiciju poslovne aktivnosti i da bi njegovo priznavanje kao delatnosti omogućilo vlastima da regulišu ovu sferu i prikupljaju odgovarajući porez, prenosi Tanjug.

O toj inicijativi se navodno razgovara sa predstavnicima poslovne zajednice, i u toku je izrada konkretnih predloga u toj oblasti.

Prema rečima Alekseja Minajeva, zamenika direktora Odeljenja za razvoj digitalne ekonomije u Ministarstvu ekonomskog razvoja, priznanje industrije kripto rudarstva kao poslovne aktivnosti koristilo bi i državi i rudarima.

„Upravo je to oblast u kojoj država može da ostvari priliv u vidu poreza, ljudi da legalizuju svoje prihode; a i velika preduzeća postaju sve zainteresovanija“, rekao je on na marginama foruma Blokchain Life 2021, prenosi portal Russia Today.

Tu ideju podržava i Ministarstvo energetike, pri čemu njegovi predstavnici napominju da bi regulativa trebalo da zahteva da se aktivnost rudarenja registruje u fazi priključenja na elektroenergetski sistem, jer se opterećenje mreže razlikuje kod potrošnje domaćinstava i rudarenja.

Ruska centralna banka, međutim, ne podržava ovu inicijativu, navodeći rizike od prometovanja kriptovaluta u Rusiji.

Rusija ne zabranjuje kripto rudarenje, ali je regulativa u toj oblasti za sada prilično nejasna. U zakonu o digitalnoj finansijskoj imovini (DFA), koji je stupio na snagu u januaru ove godine, ne pominje se pojam „rudarenje“, već samo definicija za „izdavanje digitalne valute“.

Zakon definiše kriptovalute kao imovinu i omogućava građanima Rusije da obavljaju transakcije digitalnim tokenima, ali ne i da ih koriste kao sredstvo plaćanja u zemlji. Oni su takođe u obavezi da plaćaju porez na kripto imovinu. Kripto rudari se, međutim, ne pominju u zakonu, pa samim tim nemaju ni pravni status, niti njihova delatnost podleže dobijanju dozvole za rad i oporezovanju.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...