posledice sankcija

Ruska banka VTB objavila gubitak od sedam milijardi evra u 2022. godini

BankeNovacSvet

5.4.2023 13:21 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Ruska banka VTB objavila gubitak od sedam milijardi evra u 2022. godini Ruska banka VTB objavila gubitak od sedam milijardi evra u 2022. godini
Banka VTB, druga po veličini u toj zemlji, objavila je u sredu da je u 2022. godini ostvarila gubitak od sedam milijardi evra što... Ruska banka VTB objavila gubitak od sedam milijardi evra u 2022. godini

Banka VTB, druga po veličini u toj zemlji, objavila je u sredu da je u 2022. godini ostvarila gubitak od sedam milijardi evra što je posledica sankcija „bez presedana“ a uvedene su zbog ofanzive Rusije u Ukrajini.

Posebno je naglašeno njeno isključivanje iz međunarodnog sistema plaćanja Svift, prenosi Beta. 

„U 2022. godini grupa VTB suočila se sa teškoćama i izazovima bez presedana. Postali smo prva meta maksimalnih mogućih sankcija koje su dovele do velikih gubitaka“, rekao je Dmitri Pjanov, finansijski direktor.

VTB je navela da je imala gubitak od 612,6 milijardi rubalja odnosno oko sedam milijardi evra po aktuelnom kursu, posle 2021. godine kada je ostvarila neto dobit od  327,4 milijarde rubalja.

Međunarodne sankcije uperene protiv ruskog bankarskog sektora pogodile su punom snagom grupu VTB, čiji je ruska država glavni akcionar i koja je posebno prisutna na stranim tržištima.

U martu 2022, nekoliko dana posle početka ruske vojne intervencije u Ukrajini, Evropska unija je isključila VTB iz međunarodnog sistema plaćanja Svift.

Šef banke Andrej Kostin koji je na tom mestu od 2002, je pod individualnim sankcijama Velike Britanije i SAD.

„U 2022. godini grupa VTB je postala prva među najvećim ruskim bankarskim ustanovama koja je pogođena najstrožim restriktivnim merama“, navela je banka u saopštenju.

Kao glavne teškoće te grupe navedeni su gubici pri izvlačenju likvidnosti u devizama bez presedana, gubici vezani za zatvaranje filijala, među kojima i na evropskom tržištu, VTB Bank Europe, kao i podizanje kamatnih stopa od strane ruske centralne banke.

Izuzetno teški uslovi primorali su banku da donosi brze i jasne odluke, dodao je danas Dmitrij Pjanov.

Grupa je objavila kupovinu banke Otkritije u decembru 2022. godine. VTB je 2020. navela da ima 15 miliona klijenata u Rusiji i da zapošljava 80.000 ljudi.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.