Saudijska kompanija uvećava proizvodnju nafte do 2037. godine

Saudi Aramco ostvario rast dobiti 160 odsto

BerzaNovac

1.11.2021 13:29 Autor: Redakcija Biznis.rs

Saudi Aramco ostvario rast dobiti 160 odsto Saudi Aramco ostvario rast dobiti 160 odsto
Saudijski naftni div Aramco zabeležio je rast neto dobiti u trećem poslovnom kvartalu ove godine od 158 odsto na 30,4 milijarde dolara, zahvaljujući daljem... Saudi Aramco ostvario rast dobiti 160 odsto

Saudijski naftni div Aramco zabeležio je rast neto dobiti u trećem poslovnom kvartalu ove godine od 158 odsto na 30,4 milijarde dolara, zahvaljujući daljem ponovnom otvaranju globalne ekonomije i rastućim cenama nafte i gasa.

Rezultat je nadmašio očekivanja analitičara, koji su u proseku predviđali neto zaradu od 29,1 milijarde dolara u periodu jul-septembar. U uporednom periodu prošle godine neto dobit Aramco-a iznosio je 11,8 milijardi dolara, prenosi CNBC.

„Naš izvanredan učinak u trećem kvartalu je rezultat povećane ekonomske aktivnosti na ključnim tržištima i oporavka potražnje za energijom“, kaže predsednik i izvršni direktor kompanije Amin Naser.

Dodaje da i dalje postoje prepreke za vraćanje globalne ekonomije na nivo pre pandemije zbog uskih grla u lancu snabdevanja, ali da su u kompaniji optimisti da će tražnja za energijom ostati zdrava u doglednoj budućnosti.

Kretanje vrednosti akcija kompanije Saudi Aramco u poslednjih godinu dana, izražen u saudijskim rijalima. Zabeležen je rast od 3,55 odsto međugodišnje

Američka sirova nafta WTI je nedavno dostigla nivo iznad 85 dolara, nezabeležen od 2014. godine, jer na tržištu vlada oskudica ponude. Cene prirodnog gasa su ove godine skočile za oko 130 odsto, što znači da će se globalna energetska kriza u punom obimu verovatno reflektovati na poslovne rezultate energetskog sektora u četvrtom kvartalu, ocenjuje američki medij.

Aramco planira da postigne neto nultu emisiju gasova u svim poslovnim sektorima do 2050. godine, ali istovremeno ne odustaje od povećanja proizvodnje nafte na 13 miliona barela dnevno do 2037. godine. Vlada Saudijske Arabije je obećala da će uložiti skoro 190 milijardi dolara kako bi se postigla neto nulta emisija do 2060. godine, što je naišlo na odobravanje, ali i sumnjičavost među među posmatračima naftne industrije.