Drugi kvartal zaredom negativan trend ekonomskih kretanja

Smanjena potrošnja i realni dohodak stanovništva u evrozoni

AnalizaEUInvesticijeNovac

28.7.2022 11:13 Autor: Stanislav Stanišić 0

Smanjena potrošnja i realni dohodak stanovništva u evrozoni Smanjena potrošnja i realni dohodak stanovništva u evrozoni
U prvom kvartalu 2022. godine realna potrošnja domaćinstava po glavi stanovnika smanjena je u evrozoni za 0,6 odsto, pošto je u prethodnom kvartalu pala... Smanjena potrošnja i realni dohodak stanovništva u evrozoni

U prvom kvartalu 2022. godine realna potrošnja domaćinstava po glavi stanovnika smanjena je u evrozoni za 0,6 odsto, pošto je u prethodnom kvartalu pala za 0,9 procenata. Realni dohodak smanjen je u prvom tromesečju za 0,5 odsto, nakon pada od 0,7 odsto u četvrtom kvartalu 2021. godine, pokazuje najnoviji kvartalni izveštaj Zavoda za statistiku Evropske unije (Eurostat).

Realna potrošnja domaćinstava po glavi stanovnika na teritoriji cele Evropske unije smanjena je za 0,8 odsto tokom prva tri meseca ove godine, baš koliko i u prethodnom kvartalu. Istovremeno, realni prihod je smanjen za 0,6 odsto, nakon identičnog pada u četvrtom kvartalu 2021. godine.

Tokom prvog kvartala 2022. godine bruto raspoloživi prihod domaćinstva (u nominalnom iznosu) povećan je za 1,8 odsto u evrozoni i 1,7 procenata u zemljama EU. To povećanje se suštinski objašnjava značajnim prilivom zarada zaposlenih.

Izvor: Eurostat

Stope štednje stanovništva neznatno su porasle u evrozoni i EU. U prvom tromesečju tekuće godine stope štednje su porasle za 0,1 procentni poen (pp) u evrozoni, a za 0,2 pp u EU, u poređenju sa prethodnim kvartalom.

Stopa štednje domaćinstava porasla je u sedam od četrnaest država članica EU za koje su dostupni podaci u ovoj godini. Najveći porast je zabeležen u Danskoj (+5,1 pp) i Belgiji (+2,9 pp). Istovremeno se smanjila u sedam država članica, a najveći pad beleži Austrija (-5,2 pp).

U prvom kvartalu 2022. godine stope investicija domaćinstava porasle su za 0,5 pp u evrozoni i EU. Među državama članicama za koje se objavljuju podaci, stopa ulaganja domaćinstava porasla je u osam država članica, u tri je ostala stabilna, a u još tri je smanjena.

Najveći porast usled zabeleženih investicija imale su Nemačka (+0,8 pp) i Danska (+0,7 pp).

U Poljskoj, Mađarskoj i Belgiji stopa investicija domaćinstava je smanjena, gde ulaganja u domaćinstva sporije rastu od raspoloživog dohotka, navodi Eurostat.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...