Očekuje se konkretan predlog Ministarstva finansija

Smanjenje akcize na evrodizel ipak samo za transportne kompanije

BerzaBiznisNovacPoreziSrbija

28.1.2022 08:01 Autor: Stanislav Stanišić 8

Smanjenje akcize na evrodizel ipak samo za transportne kompanije Smanjenje akcize na evrodizel ipak samo za transportne kompanije
Socijalno-ekonomski savet prihvatio je, na svojoj sednici održanoj u sredu, inicijativu Unije poslodavaca Srbije za smanjenje akciza na evrodizel. „To je naš zahtev da... Smanjenje akcize na evrodizel ipak samo za transportne kompanije

Socijalno-ekonomski savet prihvatio je, na svojoj sednici održanoj u sredu, inicijativu Unije poslodavaca Srbije za smanjenje akciza na evrodizel.

„To je naš zahtev da se grupacija profesionalaca koji se bave transportom na neki način subvencioniše, odnosno da po nižim cenama dobiju gorivo koje im je potrebno za rad“, kaže za Biznis.rs Nebojša Atanacković, počasni predsednik Unije poslodavaca Srbije, i dodaje da su na sastanku bili prisutni i predstavnici Ministarstva finansija i da se sada očekuje da oni konkretizuju predlog.

On navodi da je ova inicijativa pokrenuta još prošlog leta, ali da je tek sada uzeta u razmatranje.

Podsetimo da je poslovno udruženje Srbijatransport pokrenulo inicijativu za snižavanje akcize na evrodizel gorivo za komercijalnu transportnu privredu, odnosno prevoznike koji poseduju licencu za obavljanje javnog prevoza putnika i stvari u domaćem i međunarodnom saobraćaju. Niža cena goriva za navedene kategorije, kako navode, pomogla bi uređenju poslovnog ambijenta i uslova poslovanja u sektoru drumskog transporta.

Kako smatraju u ovom udruženju, to bi donelo značajan efekat za bezbednost saobraćaja, ali i benefit za korisnike usluga javnog prevoza putnika i stvari u drumskom transportu, građane i privredu.

Nebojša Atanacković podseća da smanjenje akciza ne bi uticalo na sredstva u budžetu, već bi se promenila struktura prihoda.

Foto: Pixabay.com
Foto: Pixabay.com

„Naš predlog je bio smanjivanje akciza, a da se pri tom očuvaju budžetski prihodi. Država bi više prihodovala od PDV-a i na taj način bi se nadomestila sredstva ukoliko se smanje akcize. Prihvatanjem ovakvih predloženih rešenja, pored evidentnog priliva u budžet, ostvarila bi se višestruka korist u smislu konkurentnosti legalne transportne privrede, podsticanja legalnog poslovanja i suzbijanja crne i sive ekonomije, kao i podsticanja razvoja društva, odnosno korisnika usluga javnog transporta“, navodi Atanacković.

Naš sagovornik ističe da je pitanje smanjenja akciza na evrodizel u slobodnoj prodaji sasvim druga tema. Podseća da se, po automatizmu, jednom godišnje usklađuje visina akcize u odnosu na inflaciju u prethodnom periodu.

Inače, u ceni litra evrodizela koja je 10. januara, prema podacima Udruženja naftnih kompanija Srbije, bila 173,45 dinara, čak 59,48 dinara činila je akciza.

„Ukoliko se usklađivanje akcize bude radilo kao prethodnih godina, onda bi to zaista bilo veliko povećanje. Ovaj naš zahtev se odnosio samo na grupaciju transportnih kompanija od kojih je i potekla ova inicijativa“, podseća počasni predsednik Unije poslodavaca.

Kao dobar poznavalac tržišta, on navodi da su prognoze izuzetno nezahvalne, ali da je logično da se kod nas redovno prati situacija sa cenom sirove nafte na globalnom nivou i na osnovu toga se formiraju i tržišne cene.

„Očekivao sam reakciju proizvođača nafte u skladu sa pokretanjem privrednih aktivnosti. Na cenu sigurno utiče i krizna situacija sa ostalim energentima, kao i kriza oko Ukrajine. Uzimajući u obzir sve ove činjenice, očekujem dalji rast cene sirove nafte“, zaključuje Atanacković.

 • KOSTIĆ

  28.1.2022 #1 Author

  za fizička lica nikada nećemo dočekati smanjenje cene

  Odgovori

 • LJUBIŠA

  28.1.2022 #2 Author

  Očekivano.
  „Sit gladnom ne veruje“…

  Odgovori

 • SANJA

  28.1.2022 #4 Author

  🤦‍♀️

  Odgovori

 • LUKA

  28.1.2022 #5 Author

  Odlicno

  Odgovori

 • STRELAC

  28.1.2022 #6 Author

  A mi smrtnici imamo para pa nama ne trebaju nikakve olaksice a taman posla neko smanjenje cena…

  Odgovori

 • DANIJELA

  28.1.2022 #7 Author

  Ista pravila za sve…

  Odgovori

 • PEPE007

  28.1.2022 #8 Author

  Koje crno smanjenje, 😂 Smanji se cena za DINAR, DVA ili TRI, i odmah je to vauu. 😂

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...