ses prihvatio inicijative unije poslodavaca srbije

Za smanjenje akcize na evrodizel čeka se odluka Ministarstva finansija

SrbijaVesti

26.1.2022 16:51 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Za smanjenje akcize na evrodizel čeka se odluka Ministarstva finansija Za smanjenje akcize na evrodizel čeka se odluka Ministarstva finansija
Predsedavajući Socijalno-ekonomskog saveta (SES) Miloš Nenezić rekao je u sredu da taj savet nije postigao konsenzus oko davanja pozitivnog mišljenja na nacrt Zakona o... Za smanjenje akcize na evrodizel čeka se odluka Ministarstva finansija

Predsedavajući Socijalno-ekonomskog saveta (SES) Miloš Nenezić rekao je u sredu da taj savet nije postigao konsenzus oko davanja pozitivnog mišljenja na nacrt Zakona o radnoj praksi, ali da su prihvaćene inicijative Unije poslodavaca Srbije za reformu sistema neporeskih prihoda, smanjenje akcize na evrodizel, kao i za reformu obrazovanja.

„Usvojili smo inicijative Unije poslodavaca Srbije za reformu sistema neporeskih prihoda, o čemu će biti reči na narednim sednicama i u razgovorima sa nadležnim ministarstvima i lokalnim samoupravama, i inicijativu za korekciju fiskalne politike kroz smanjenje akciza na evrodizel gorivo, o čemu treba da se izjasni Ministarstvo finansija“, rekao je Nenezić na konferenciji za novinare posle sednice SES-a, prenela je Beta.

Dodao je da je inicijativa Unije poslodavaca Srbije za reformu obrazovnog sistema bila široko prihvaćena od svih socijalnih partnera, kao i da je SES podržao zaključak pokrajinskog lokalnog saveta za izmenu relevantnih propisa u cilju poboljšanja položaja majke preduzetnice.

Ministarka za rad, zapošljavanjе, boračka i socijalna pitanja Srbije Darija Kisić Tepavčević izjavila je da su Zakonu o radu i radnim praksama neophodne određene izmene.

„Nacrt zakona je prošao javnu raspravu, ima primedbi između ostalog i zbog kratkih rokova, sazvaćemo radnu grupu kako bismo ga finalizovali“, rekla je ona.

Istakla je da je cilj zakona da mladi steknu radno iskustvo nakon završetka formalnog obrazovanja, kao i da on pruža uslove mladima da kroz praksu i mentorski nadzor steknu potrebne veštine za delatnost kojom žele da se bave.

Goran Milić iz Saveza samostalnih sindikata Srbije je rekao da se razmatra i inicijativa jednog lokalnog socijalno-ekonomskog saveta da se minimalna cena rada utvrđuje dva puta godišnje.

Govoreći o položaju prosvetnih radnika, predsednica Ujedinjenih granskih sindikata „Nezavisnost“ Čedanka Andrić izjavila je da će ministar prosvete Branko Ružić podneti vladi zahtev o isplati pomoći od 20.000 dinara prosvetnim radnicima.

Ona je istakla da je osnovni problem radnika u prosveti nizak nivo zarada, kao i da nisu bili zadovoljni povećanjem plata od sedam odsto.

„Za njih su rešenje platni razredi, ali to je odloženo do 2025. godine. Do tada se moraju učiniti napori da se kroz pojedinačne doprinose u reformama poboljša njihov materijalni i profesionalni položaj“, izjavila je Andrić.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...