Investitori strahuju da američka ekonomija neće izbeći recesiju sledeće godine

S&P 500 indeks beleži pad četvrti dan zaredom

BerzaNovacSvet

7.12.2022 12:07 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

S&P 500 indeks beleži pad četvrti dan zaredom S&P 500 indeks beleži pad četvrti dan zaredom
Na američkim berzama je u utorak indeks S&P 500 pao četvrti dan zaredom, dok ulagači procenjuju koliko će američka centralna banka podići kamatne stope... S&P 500 indeks beleži pad četvrti dan zaredom

Na američkim berzama je u utorak indeks S&P 500 pao četvrti dan zaredom, dok ulagači procenjuju koliko će američka centralna banka podići kamatne stope i može li ekonomija izbeći recesiju.

Dow Jones indeks je pao 1,03 odsto, na 33.596 bodova, dok je S&P 500 snižen za 1,44 odsto, na 3.941 poen, a Nasdaq indeks dva odsto, na 11.014 bodova, prenosi agencija Mina.

Poslednjih dana vlada neizvesnost na tržištu, jer investitori strahuju da američka ekonomija neće izbeći recesiju naredne godine, s obzirom na agresivno povećanje kamatnih stopa Federalnih rezervi (Fed) ove godine.

Izvršni direktor kompanije JPMorgan Chase Džejmi Dajmon (Jamie Dimon) saopštio je da će inflacija oslabiti kupovnu moć stanovništva i da će verovatno uslediti blaga recesija, dok analitičari Banke Amerike procenjuju da u narednoj godini slede tri kvartala blagog ekonomskog pada.

Ovo su poslednje u nizu procena da američka ekonomija ide ka recesiji. Pitanje je samo da li će to biti plitko ili nešto dublje.

To je rezultat visoke inflacije, zbog čega Fed od početka godine agresivno podiže ključne kamatne stope.

Nakon niza povećanja kamatnih stopa od 0,75 procentnih poena, tržište procenjuje da će čelnici centralne banke na sednici naredne sedmice podići kamate 0,5 procentnih poena.

Očekivanja usporavanja rasta kamatnih stopa dovela su do rasta indeksa S&P 500 od skoro 14 odsto u oktobru i novembru, ali prema poslednjim ekonomskim pokazateljima, popuštanje inflacionih pritisaka ne ide tako brzo kako su se investitori nadali.

Ostaju otvorena pitanja do kog nivoa će Fed podići kamatne stope, na 4,75 ili pet odsto, kao i koliko će dugo ostati na tim nivoima.

Trenutno se ključne kamatne stope kreću od 3,75 do četiri odsto, što je najviši nivo od početka 2008. godine.

U većini od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cene akcija su u utorak pale, a najviše u tehnologiji, energetici i komunikacijama.

Cene akcija su pale i na evropskim berzama. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,61 odsto, na 7.521 poen, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,72 odsto, na 14.343 poena, a pariski CAC 0,14 odsto, na 6.687 poena.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...