Investitori se okreću decembarskom sastanku Feda

Pauel najavio sporiji rast kamatnih stopa, Wall Street reagovao pozitivno

BankeBerzaInvesticijeSvet

1.12.2022 09:39 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Pauel najavio sporiji rast kamatnih stopa, Wall Street reagovao pozitivno Pauel najavio sporiji rast kamatnih stopa, Wall Street reagovao pozitivno
Predsednik Federalnih rezervi Džerom Pauel (Jerome Powell) potvrdio je da će u skorije vreme najverovatnije doći do manjih povećanja kamatnih stopa, iako on smatra... Pauel najavio sporiji rast kamatnih stopa, Wall Street reagovao pozitivno

Predsednik Federalnih rezervi Džerom Pauel (Jerome Powell) potvrdio je da će u skorije vreme najverovatnije doći do manjih povećanja kamatnih stopa, iako on smatra da je napredak u borbi protiv inflacije do sada bio uglavnom neadekvatan.

Ponavljajući nedavne izjave drugih zvaničnika američke centralne banke i komentare na novembarskom sastanku Feda, Pauel je rekao da vidi da je centralna banka u poziciji da smanji veličinu povećanja stopa već sledećeg meseca, ali je upozorio da će američka monetarna politika verovatno ostati restriktivna neko vreme dok se ne pojave pravi znaci napretka u pogledu suzbijanja inflacije, preneo je Wall Street Journal.

“Uprkos nekim obećavajućim razvojima, pred nama je dug put u obnavljanju stabilnosti cena“, rekao je Pauel u napomenama datim u Brookings Institution, njujoškoj analitičkoj kući.

Predsedavajući Fed je primetio da je za poteze kao što su povećanje kamatnih stopa i obima trgovanja obveznicama generalno potrebno vreme da “prođu kroz sistem” i ostave traga.

“Dakle, ima smisla umanjiti tempo povećanja stope kako se približavamo nivou obuzdavanja koji će biti dovoljan da smanji inflaciju“, dodao je on. “Vreme za ublažavanje tempa povećanja stope moglo bi doći odmah nakon sastanka u decembru.”

Wall Street je pozdravio ove komentare. Dow Jones Industrial Average zaključen je u sredu na nivou višem za 737 poena, ili 2,18 odsto, čime je prekinut niz od tri dana pada. Akcije tehnoloških kompanija prošle su još bolje, a Nasdaq Composite je porastao za 4,41 odsto.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...