Ohrabrujući podaci Eurostata za novembar

Usporavanje inflacije u evrozoni

EU

30.11.2022 11:52 Autor: Vladimir Jokanović 0

Usporavanje inflacije u evrozoni Usporavanje inflacije u evrozoni
Očitavanje inflacije u evrozoni za novembar iznosilo je 10 odsto, saopštio je u sredu Eurostat. Pad inflacije sa 10,6 odsto u oktobru najveći je... Usporavanje inflacije u evrozoni

Očitavanje inflacije u evrozoni za novembar iznosilo je 10 odsto, saopštio je u sredu Eurostat. Pad inflacije sa 10,6 odsto u oktobru najveći je od 2020. godine. Inflacija je oslabila zahvaljujući sporijem napretku troškova energije i usluga, iako su cene hrane ubrzale rast.

Zvaničnici Evropske centralne banke (ECB) istakli su ranije da su ovi podaci ključni za njihovu procenu da li da povećaju kamatne stope za 75 baznih poena treći put zaredom, što je sada nešto manje verovatno, prenosi Bloomberg. Očekuje se da će ECB uzeti ove podatke u obzir pre zasedanja 15. decembra kada će odlučivati o idućem povećanju kamata.

Slabljenje pritiska na cene, iako samo tokom jednog meseca, trebalo bi da donese olakšanje kreatorima politike ECB, jer su podaci o inflaciji do sada više puta premašili prognoze ekonomista. Međutim, stopa inflacije u evrozoni ostala je dvocifrena drugi mesec zaredom.

Predsednica ECB Kristin Lagard (Christine Lagarde) upozorila je ranije ove nedelje u Evropskom parlamentu da bi bila iznenađena ako bi se pokazalo da je inflacija dostigla svoj vrhunac. Kreatori politike ECB podigli su kamatne stope za 200 baznih poena od jula, a moguće je da će sledeće povećanje biti za 50 umesto za 75 baznih poena.

Prema preliminarnim podacima, rast cena u novembru ubrzan je samo u tri zemlje evrozone, dok je blago usporen u Nemačkoj, Italiji, Španiji i Holandiji.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...