Usporavanje privrednog rasta širom sveta

ECB nagovestila globalnu recesiju

BankeEU

24.11.2022 17:14 Autor: Vladimir Jokanović 0

ECB nagovestila globalnu recesiju ECB nagovestila globalnu recesiju
Kreatori politike Evropske centralne banke (ECB) zabrinuti su da bi Evropa mogla da padne u recesiju usled slabljenja globalne ekonomije. U zapisniku sa sastanka... ECB nagovestila globalnu recesiju

Kreatori politike Evropske centralne banke (ECB) zabrinuti su da bi Evropa mogla da padne u recesiju usled slabljenja globalne ekonomije. U zapisniku sa sastanka ECB koji je održan krajem prošlog meseca, navedeno je da su najnoviji podaci potvrdili usporavanje privrednog rasta među zemljama i sektorima.

Uočeno je da se očekivalo da će sve veći broj privreda ući u recesiju. Izražena je zabrinutost da bi kumulativni uticaj usporavanja, uključujući i prelivanje od sinhronizovanog zaoštravanja monetarne politike, mogao dovesti do „tehničke recesije“ na globalnom nivou, prenosi Guardian.

Međutim, kreatori politike ECB nisu uvereni da će ograničena recesija biti dovoljna da popravi probleme sa inflacijom u evrozoni. Oni navode da je malo verovatno da će plitka ili tehnička recesija zadržati inflaciju pod kontrolom imajući u vidu njen nedavni zamah i rizik da će biti teško preokrenuti povećanje cena.


Švedska centralna banka podigla je u četvrtak svoju ključnu kamatnu stopu na maksimalnu vrednost u poslednjih 14 godina, u pokušaju da priguši rast inflacije. Riksbank podigla je troškove pozajmljivanja za 75 baznih poena podigavši referentnu stopu na 2,5 odsto, najavljujući još povećanja.

ECB takođe će nastaviti sa pooštravanjem politike, a u planu je da u decembru podigne kamatnu stopu za 50 baznih poena, jer strahuje da će brzi rast cena postati ukorenjen, uprkos tome što evrozona sigurno ulazi u recesiju, preneo je Reuters.

Inflacija u evrozoni naglo je porasla zbog skoka cena energije nakon početka rata u Ukrajini i zbog poremećenih lanaca snabdevanja, dostigavši 10,7 odsto u oktobru, prema preliminarnoj proceni zvanične statističke agencije Eurostat.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...