Dug u sektoru nekretnina pretnja za finansijski sistem

Španija uvodi paket mera pomoći za građane koji otplaćuju hipoteke

BankeEUNekretnineNovac

22.11.2022 15:45 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Španija uvodi paket mera pomoći za građane koji otplaćuju hipoteke Španija uvodi paket mera pomoći za građane koji otplaćuju hipoteke
Španija je najavila da će preduzeti niz koraka kako bi zaštitila građane sa nižim primanjima koji otplaćuju hipoteke od rasta cena, povećavajući tako napore... Španija uvodi paket mera pomoći za građane koji otplaćuju hipoteke

Španija je najavila da će preduzeti niz koraka kako bi zaštitila građane sa nižim primanjima koji otplaćuju hipoteke od rasta cena, povećavajući tako napore da ublaži ekonomski udar koji joj je zadala visoka inflacija i podizanje kamatnih stopa.

Kako se navodi u saopštenju španskog Ministarstva privrede, ministri će u toku ove nedelje odobriti mere pomoći za više od million domaćinstava, pri čemu dogovor o završnim detaljima sa bankama još nije zaključen. Podizanje kamatnih stopa zaustavilo je višedecenijski rast evropskih sektora nekretnina, a javlja se bojazan da bi se pritisak mogao preliti i u širu ekonomiju.

Vlasti u Švedskoj upozoravaju da bi dug u sektoru nekretnina mogao biti pretnja finansijskoj stabilnosti zemlje, dok je Poljska donela moratorijum na hipoteke kao vid olakšice za teško pogođenje vlasnike kuća i stanova, piše Bloomberg.

Hipoteke predstavljaju tačku pritiska za špansku ekonomiju, u kojoj oko 70 odsto kredita za kupovinu stana ili kuće varira u skladu sa promenama kamatnih stopa. Nakon što je Evropska centralna banka počela da radi na suzbijanju visoke inflacije, glavna dvanaestomesečna referentna stopa euribora porasla je sa – 0,5 odsto, koliko je iznosila prošle godine, na više od 2,6 odsto.

Glavni predlozi za olakšice u okviru novog paketa mera su: 

 • Niže kamatne stope sa petogodišnjim grejs periodom za porodice čiji su prihodi ispod 25.200 evra godišnje;
 • Dozvola da domaćinstva dobiju dvogodišnji grejs period, sa odgovarajućom kamatnom stopom i mogućnošću produžavanja tog perioda na sedam godina;
 •  Dozvola za domaćinstva sa prihodima ispod 29.400 evra da zamrznu mesečna plaćanja i produže period amortizacije na najviše sedam godina.

Španski premijer Pedro Sančez (Pedro Sanchez) izjavio je da bi velike kompanije trebalo da doprinesu finansiranju mera ekonomske pomoći od 35 milijardi evra.

 • TATJANA

  22.11.2022 #1 Author

  Svakako se od zemlje do zemlje sprovode određene mere ekonomske pomoci

  Odgovori

 • GOCA BG

  22.11.2022 #2 Author

  Ogroman broj duznika,ova mera ce svakako puno znaciti i olaksati ljudima da isplate kredite i normalno da zive…

  Odgovori

 • goca87

  23.11.2022 #3 Author

  Svaka vrsta ekonomske pomoći je od značaja

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *