U prvom planu infrastrukturni projekti

Puno prostora za još jaču ekonomsku saradnju Srbije i Španije

Vesti

3.11.2022 18:02 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Puno prostora za još jaču ekonomsku saradnju Srbije i Španije Puno prostora za još jaču ekonomsku saradnju Srbije i Španije
Potpredsednik Vlade Srbije i ministar finansija Siniša Mali sastao se danas sa ministarkom industrije, trgovine i turizma Kraljevine Španije Rejes Maroto sa kojom je... Puno prostora za još jaču ekonomsku saradnju Srbije i Španije

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar finansija Siniša Mali sastao se danas sa ministarkom industrije, trgovine i turizma Kraljevine Španije Rejes Maroto sa kojom je razgovarao o unapređenju ekonomskih odnosa dve zemlje i intenziviranju saradnje u različitim oblastima, posebno kada je reč o infrastrukturnim projektima.

Tokom dana održan je i sastanak predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i ministarke Kraljevine Španije, kome su prisustvovali i članovi delegacije Privredne komore Španije, Udruženja privrednika Španije, kao i predstavnici brojnih kompanija te zemlje, navodi se u saopštenju Ministarstva finansija.

Ministri Siniša Mali i Rejes Maroto potpisali su nakon sastanka Okvirni protokol o finansijskoj i tehničkoj saradnji dve zemlje u oblasti infrastrukturnih projekata.

Mali je istakao da je, kada su projekti u pitanju, važna podrška Vlade Španije. On je ukazao da je bilo reči i o čitavom nizu projekata koji se tiču zaštite životne sredine, takozvana zelena agenda, kao i da se govorilo o putnoj, železničkoj infrastrukuturi, odnosno projektima koji su predviđeni programom Srbija 2025, a u cilju da se završe na vreme.

„U vreme kada imate veliki broj izazova u svetu veoma je važno da diverzifikujete potencijalne partnere u svim tim projektima koji mogu da vam obezbede ne samo stručno znanje, nego i finansijsku podršku da se oni realizuju“, rekao je Mali.

Siniša Mali / Foto: Tanjug / Ministarstvo finansija

Ministar je podsetio da je država u poslednjih nekoliko godina pokazala posvećenost infrastrukturnim projektima.

Mali je istakao da bilateralna saradnja između Republike Srbije i Kraljevine Španije datira još iz 1916. godine, a da su intenzivniji odnosi uspostavljeni u poslednjih nekoliko godina. Ministar je dodao i da je Španija 18. spoljnotrgovinski partner Srbije.

„Lepa vest za građane Srbije i naše prijatelje iz Španije je da ćemo ove godine imati više od milijardu evra vrednost spoljnotrgovinske razmene, ali nismo zadovoljni. Mislimo da možemo mnogo bolje“, rekao je Mali dodajući da je siguran da će potpisani protokol dodatno unaprediti saradnju dve zemlje.

Ministar je ukazao i da je veliki broj španskih kompanija u Beogradu i da se na poslovnom forumu održanom ranije danas razgovaralo o potencijalima za dalje investiranje i nova radna mesta.

„Ovakve posete doprinose daljem jačanju naše saradnje“, zaključio je Mali i izrazio očekivanje da ministarka Moreno ponovo dođe u Beograd kako bi otvarali nove fabrike i razgovarali o novim projektima u Srbiji i Španiji.

Ministarka Maroto ocenila je da ima mnogo prostora za unapređenje saradnje između Srbije i Španije. Ona je istakla i da dve zemlje ulaze u novu etapu jačanja privrednih odnosa, a da prostora za saradnju posebno ima u železničkom saobraćaju, energetici i obnovljivim izvorima energije.

  • SUNCOKRET

    4.11.2022 #1 Author

    Dobrodošla je saradnja sa svim evropskim zemljama sa kojima imamo zajedničke interese u zrazvojnim programima u svom oblastima.

    Odgovori

  • LUKA

    6.11.2022 #2 Author

    Znacice u ovoj situaciji jer imamo dosta zajednickih interesa

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...