STABILAN KURS DINARA GARANT STRANIH INVESTICIJA Prognoze MMF nisu zadovoljavajuće, smatra guvernerka NBS

BankeIzdvajamoNovacSrbijaVesti

19.10.2020 12:48 Autor: Ljiljana Begović 0

STABILAN KURS DINARA GARANT STRANIH INVESTICIJA Prognoze MMF nisu zadovoljavajuće, smatra guvernerka NBS STABILAN KURS DINARA GARANT STRANIH INVESTICIJA Prognoze MMF nisu zadovoljavajuće, smatra guvernerka NBS
Stabilnost dinara više nikoga ne treba da brine, a najvažnije je da to znaju strani investitori koji ulažu novac u Srbiju, izjavila je guvernerka... STABILAN KURS DINARA GARANT STRANIH INVESTICIJA Prognoze MMF nisu zadovoljavajuće, smatra guvernerka NBS

Stabilnost dinara više nikoga ne treba da brine, a najvažnije je da to znaju strani investitori koji ulažu novac u Srbiju, izjavila je guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković.

Guvernerka je rekla da je prvi put nezadovoljna projekcijom rasta od -1,5 odsto koji je za našu zemlju dao MMF.

„NBS je izašla i to sa konzervativnom procenom rasta od -1 odsto. Naši podaci su dostupni MMF u svakom trenutku i verodostojni su. Međutim, MMF je rekao da ne može da ide mimo procena svoje institucije. Činjenice kojima raspolaže NBS o oporavku privrede nije projekcija već stanje sa kojim raspolažemo i mi i oni“, rekla je guvernerka.

Mnogi su sumnjali da će se aranžman sa MMF održati, a sada smo na kraju drugog savetodavnog aranžmana, navela je Tabaković. Ona podseća i da je zbog jedinstvene fiskalne politike i saradnje svih institucija na tom polju dobila naziv „čuvarkuća“.

Foto:Tanjug/Zoran Zestić

Stabilan dinar garantuje više stranih ulaganja

„Trošiti koliko zaraduješ je jedinstvena i usaglašena finansijska politika svih institucija, pre svega Vlade i NBS. Zbog toga stabilan dinar više nikoga ne brine a što je najvažnije ni investitore koji ovde ulažu novac“, naglasila je Tabaković.

Guvernerka je rekla da su zaključno sa septembrom strani investitori već uložili 1,8 milijardi evra, a projekcija je da će do kraja godine to biti i 2,3 milijarde.

Kada je reč o spoljnom dugu on neće preći 59 odsto, istakla je guvernerka, naglasivši da se vodi računa i o dugu i o stabilnosti dinara kao i o investitorima.

„Jedinstveno delovanje Vlade i NBS daje građanima stabilnost da ne brinu o kursu, o inflaciji, i da Srbija bude mesto u kome se rado živi“, istakla je guvernerka NBS, prenosi RTS.

Dinari u novčaniku
Foto: Shutterstock

Srbija nema većih problema sa nenaplativim kreditima

Tabaković je rekla da je naša zemlja među najboljima kada je reč o nenaplativim kreditima, jer ima samo oko 3,5 odsto problematičnih kredita.

„NBS ima mehanizme da pomogne bankama da taj nivo održe. Uz to smo stimulisali banke da daju privredi dinarske kredite sa kamatama koje su se praktično izjednačile sa onim za devizne kredite“, rekla je Tabaković.

Kućica ispod novčanice od 10 evra
Foto: Pixabay.com

Nažalost, prema rečima guvernerke, banke nisu prihvatile preporuku i da smanje učešće za stambene kredite sa 20 na 10 odsto.

„Samo jedna banka, i to domaća, pruža uslugu građanima da podižu stambene kredite sa učešćem od 10 a ne 20 odsto. Očigledno da banke smatraju da dovoljno zarađuju od drugih usluga, ali dugoročno to za banke neće biti dobro jer moraju da se bore za svoje klijente“, istakla je guvernerka.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...