Biznis.rs
STABILNA INFLACIONA OČEKIVANJA Neznatno niža nego u avgustu STABILNA INFLACIONA OČEKIVANJA Neznatno niža nego u avgustu

STABILNA INFLACIONA OČEKIVANJA Neznatno niža nego u avgustu

BankeNovacSrbijaVesti 16.10.20. 16:52 Marija Jovanović 2

Kratkoročna i srednjoročna inflaciona očekivanja finansijskog sektora i privrede, prema rezultatima septembarske ankete, kreću se u granicama cilja (3 plus/minus 1,5 odsto), saopštila je... STABILNA INFLACIONA OČEKIVANJA Neznatno niža nego u avgustu

Kratkoročna i srednjoročna inflaciona očekivanja finansijskog sektora i privrede, prema rezultatima septembarske ankete, kreću se u granicama cilja (3 plus/minus 1,5 odsto), saopštila je Narodna banka Srbije (NBS).

Inflaciona očekivanja finansijskog sektora za godinu dana unapred nastavila su da se kreću oko nivoa trenutne inflacije i prema rezultatima septembarske ankete iznosila su dva odsto, što je neznatno niže nego u avgustu. Inflaciona očekivanja predstavnika privrede za godinu dana unapred viša su nego u avgustu i iznose 1,9 odsto.

Kada je reč o srednjoročnim inflacionim očekivanjima, ona su kod finansijskog sektora neznatno viša nego u prethodnoj anketi i iznose 2,6 odsto, dok su očekivanja privrednika povećana na 1,8 odsto.

Postignuta usidrenost inflacionih očekivanja doprinosi povećanju efikasnosti monetarne politike u održavanju niske, stabilne i predvidive inflacije u srednjem roku, što je jedan od neophodnih preduslova održivog privrednog rasta, navodi se u saopštenju NBS.

 • Tina

  16.10.20. #1 Author

  U ovakvim vremenima takva stopa inflacije puno znaci za ekonomsku stabilnos zemlje

  Odgovori

 • Irina

  19.10.20. #2 Author

  Ovo su dobre vesti za ekonomsku stabilnost

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *