Bošnjak: Konsolidacija pa pad cena nekretnina za dve godine

Tražnja diktira cene kvadrata u Beogradu

NekretnineNovacSrbija

13.1.2023 08:27 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Tražnja diktira cene kvadrata u Beogradu Tražnja diktira cene kvadrata u Beogradu
Dokle god je veća potražnja od ponude, cene stanova će ići naviše, izjavila je za RTS arhitekta Branka Bošnjak komentarišući situaciju da se tržišta... Tražnja diktira cene kvadrata u Beogradu

Dokle god je veća potražnja od ponude, cene stanova će ići naviše, izjavila je za RTS arhitekta Branka Bošnjak komentarišući situaciju da se tržišta nekretnina širom sveta „hlade“ dok u Srbiji cene kvadrata i dalje rastu.

Pored kupaca iz Srbije, sve je više stranaca koji se odlučuju da novac ulože u kupovinu nekretnina u Srbiji, objavio je RTS, uz komentar da smo poslednjih nekoliko godina svedoci ekspanzije građevinarstva, a prevashodno stanogradnje.

„Pošto je poslednjih godina jako veliki priliv novih stanovnika u Beograd, onda i potražnja raste, ali i ekonomska kriza donosi ideju o ulaganju u nekretnine. Sve to podiže cenu nekretnina, ali ovako visoke cene su generisane izgradnjom u luks naseljima. Ta luks naselja su dala ogromne cene, što se prelilo i na cene u centralnim gradskim opštinama, a samim tim podigle su se cene i u prigradskim naseljima“, rekla je za RTS arhitekta Branka Bošnjak.

Novim Generalnim planom, prema njenim rečima, definisaće se još mnogo zona za novogradnju, a kada se završi postupak legalizacije, stvoriće se fond novih legalnih uknjiženih stanova

„Očekujem da će se u narednih godinu-dve dana konsolidovati cene, a posle toga i da padnu“, procenila je Bošnjak.

Završetkom popisa stanovništva, kako je ukazala, stvoreni su uslovi da se izradi novi Generalni plan, koji definiše kompletan razvoj grada.

„Ovaj Generalni plan trebalo bi da reši jako veliki broj problema jer treba da bude i sanacioni i razvojni. Sanacioni jer treba da reši probleme saobraćaja, stanovanje u prigradskim naseljima koja su najčešće nehigijenska i ekološki nepovoljna“, ocenila je Branka Bošnjak za RTS.

 • DUSICA

  13.1.2023 #1 Author

  Mene samo zanima odakle ljudima pare da kupuju tolike stanove a kada citas novine samo placu kako se u Srbiji lose zivi

  Odgovori

 • Daca

  13.1.2023 #3 Author

  Meni se čini da cene već stagniraju, isti oglasi se vrte mesecima….

  Odgovori

 • TATJANA

  15.1.2023 #4 Author

  Svašta se dešavalo što se tiče nekretnina poslednje dve, tri godine ali jedno je sigurno, da običan radnik ne može sebi da priušti kupovinu

  Odgovori

 • Coka13

  23.1.2023 #5 Author

  Ljudi kupuju na kredite, ili ulažu stranci, ali svakako da se ne bi toliko gradilo niti bi cene bile tolike da nema potražnje.

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...