u julu niže 2,7 odsto

U Hrvatskoj pad cena nekretnina prvi put u ovoj godini

EUNekretnineNovac

19.8.2023 10:23 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

U Hrvatskoj pad cena nekretnina prvi put u ovoj godini U Hrvatskoj pad cena nekretnina prvi put u ovoj godini
Cene nekretnina godinama rastu, uprkos padu kupovne moći građana i najavama da su one dostigle vrh sa koga dalji rast nije moguć. Ali, cene... U Hrvatskoj pad cena nekretnina prvi put u ovoj godini

Cene nekretnina godinama rastu, uprkos padu kupovne moći građana i najavama da su one dostigle vrh sa koga dalji rast nije moguć. Ali, cene nekretnina u Hrvatskoj konačno su počele da padaju, i to prvi put ove godine.

Prosečna tražena cena nekretnina, piše Lider, a prenosi SEEbiz, na nivou države zabeležila je pad u julu od 2,7 odsto. Pad cena vidljiv je u gotovo svim županijama, a oglašene cene pale su i na najvećem nekretninskom tržištu – zagrebačkom.

U poređenju sa junom tražene cene kuća i stanova u Zagrebu su niže 2,51 odsto, s tim da je znatno veći pad oglašenih cena kuća (7,7 odsto) nego stanova (0,25 procenata). Prosečna cena kvadratnog metra kuće u Zagrebu u junu je iznosila 1.644 evra, a stana 2.989 evra, navodi Bazaar Analytics, stranica koja prati i analizira cene nekretnina, piše Lider.

Tražene cene stanova i kuća niže su 4,04 odsto u Primorsko-goranskoj županiji, 3,74 procenata u Dubrovačko-neretvanskoj, 2,01 odsto u Istarskoj, 0,92 u Šibensko-kninskoj, dok Splitsko-dalmatinska i Zadarska i dalje imaju blagi rast cena (cene stanova povećane su samo u Splitsko-dalmatinskoj i Šibensko-kninskoj županiji).

Prerano je još donositi zaključke jer je ovo prvi mesec da je vidljiv pad cena, ali s obzirom na to da i je na drugim tržištima već zabeležen pad cena nekretnina, ovaj pad nije neočekivan, kaže Ivan Vladimir Sokol, student ekonomije koji je Bazaar Analytics osnovao s prijateljem.

 • HANA

  20.8.2023 #1 Author

  Ovde i dalje na istorijskom maksimumu…🤡

  Odgovori

 • colorida_cielo

  20.8.2023 #2 Author

  Bilo bi dobro da se nastavi pad cene nekretnina da bi se došlo do prihvatljivije cene za kupce i zadovoljavajuće za prodavce.

  Odgovori

 • SHALIMAR

  20.8.2023 #3 Author

  I kod nas je bilo na kratko,sad je to u Hrvatdkoj.Brzo ce se vratiti na staro kao i kod nas..

  Odgovori

 • MAJA

  20.8.2023 #4 Author

  Hoćemo i mi

  Odgovori

 • Milicajac

  26.5.2024 #5 Author

  Kod nas se to zapravo nikada neće desiti.

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...