U opticaju najviše nelegalnih novčanica od 50 evra

Hrvatska preplavljena lažnim novčanicama, u Srbiji otkriveno 1.417 falsifikata

EURegion

4.8.2023 16:25 Autor: Ljiljana Begović 4

Hrvatska preplavljena lažnim novčanicama, u Srbiji otkriveno 1.417 falsifikata Hrvatska preplavljena lažnim novčanicama, u Srbiji otkriveno 1.417 falsifikata
Već prvih dana ove godine i uvođenja evra kao zvanične valute, u Hrvatskoj se pojavio ogroman broj lažnih novčanica, ali prema pisanjima medija ni... Hrvatska preplavljena lažnim novčanicama, u Srbiji otkriveno 1.417 falsifikata

Već prvih dana ove godine i uvođenja evra kao zvanične valute, u Hrvatskoj se pojavio ogroman broj lažnih novčanica, ali prema pisanjima medija ni osam meseci kasnije situacija nije ništa bolja.

Zaključno sa julom pronađeno je milion falsifikata, više od 150.000 evra.

“Sve se falsifikuje, čak i novčanice od pet evra. Špic je sezone – pazite šta dobijate”, upozoravaju iz Hrvatske narodne banke.

Iako na nekim falsifikatima čak i piše da to nije legalan novac, ipak mnogi budu prevareni.

“Prilikom primanja novčanice važno je pogledati obe strane, kako bi barem na kratko obratili pažnju ili videli da li je u pitanju original ili kopija. Najviše bi trebalo dobro pregledati novčanice od 50 evra, jer se one najčešće falsifikuju. Takođe, ima mnogo lažnih novčanica i od 20, i na trećem mestu od 100 evra kojih je do sada u ovoj godini registrovano ukupno 347”, navode iz HNB.

Sa druge strane, u Srbiji je do sada prema podacima Narodne banke (NBS) u prvom polugodištu 2023. godine otkriveno ukupno 1.417 komada falsifikata, od čega 785 falsifikovanih novčanica dinara i 632 falsifikovane novčanice stranih valuta koje čine evro, američki dolar, švajcarski franak i britanska funta.

“U strukturi otkrivenih falsifikata dinarskih novčanica dominantno učešće imaju falsifikovane novčanice apoena od 2.000 (490 komada), 1.000 (144 komada) i 500 (78 komada). Uglavnom se radi o falsifikovanim novčanicama lošeg i osrednjeg kvaliteta. Kod efektivnog stranog novca najčešće se falsifikuju novčanice evra apoena 200 (287 komada), 50 (42 komada) i 100 (35 komada). Često se falsifikuje i američki dolar, a naročito apoen 100 (226 komada)”, kažu iz NBS za Biznis.rs.

Foto: Pixabay.com

Na pitanje da li u Srbiji ima više lažnih dinara ili evra, iz NBS kažu da iako je po broju komada dominantno učešće dinarskih falsifikata, posmatrano po nominalnoj dinarskoj protivvrednosti falsifikata svih valuta, može se videti da je većinski udeo otkrivenih falsifikovanih novčanica evra, i to u nominalnoj vrednosti od 8.878.985,05 dinara (70,37 odsto), dok udeo domaće valute iznosi 1.303.580,00 dinara (10,33 odsto).

Broj i nominalna vrednost falsifikovanih novčanica domaće i strane valute varira u zavisnosti od brojnih faktora poput posmatranog perioda, aktivnosti lica koje se bave falsifikovanjem, aktivnosti banaka i ovlašćenih menjača i drugih subjekata na otkrivanju sumnjivih primeraka novca, kao i rezultata MUP-a na suzbijanju krivičnih dela falsifikovanja novca u određenom periodu.

Kako prepoznati lažne novčanice?

Kako je ranije za naš portal objasnio potpredsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS) Zoran Nikolić falsifikovane novčanice su danas savremene, više nisu lošeg kvaliteta kako bi potrošač mogao “pod rukom” to da oseti, iako je ovo i dalje negde najsigurniji vid provere.

Zbog toga je njegov savet građanima da ukoliko primete bilo šta sumnjivo ne primaju takvu novčanicu.

“Ako građani primete bilo kakvu novčanicu za koju sumnjaju da je falsifikat mogu da odbiju da je prime, gde god – kod prodavca ili u banci. Neka vrate. Iako danas postoje savremeni brojači novca, koji ne samo što broje novac, već i validiraju one novčanice koje nisu ispravne, i to su zaista dobri mehanizmi zaštite, smatram da povećan oprez nikada nije na odmet”, navodi Nikolić i dodaje da najviše lažnog novca ipak kruži “sivim” kanalima.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...