funte sa Elizabetinim likom biće uklonjene iz opticaja samo ako se „istroše ili oštete“

Na britanskim novčanicama lik kralja Čarlsa Trećeg od sredine 2024. godine

BankeNovacSvetVesti

27.9.2022 15:06 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Na britanskim novčanicama lik kralja Čarlsa Trećeg od sredine 2024. godine Na britanskim novčanicama lik kralja Čarlsa Trećeg od sredine 2024. godine
Očekuje se da će britanska valuta sa likom kralja Čarlsa Trećeg ući u opticaj do sredine 2024. godine, navodi se u saopštenju Banke Engleske,... Na britanskim novčanicama lik kralja Čarlsa Trećeg od sredine 2024. godine

Očekuje se da će britanska valuta sa likom kralja Čarlsa Trećeg ući u opticaj do sredine 2024. godine, navodi se u saopštenju Banke Engleske, iako će portret kralja koji će biti prikazan na novčanicama biti predstavljen do kraja ovog godine.

Čarls će se pojaviti na četiri novčanice od pet, deset, 20 i 50 funti, i neće biti promena u tim novčanicama osim što će se slika kraljice Elizabete Druge zameniti Čarlsovom, navodi se u saopštenju banke, prenosi New York Times.

Elizabetin imidž neće nestati iz valute preko noći. Naime, u skladu sa uputstvima kraljevske porodice da se „smanji uticaj na životnu sredinu i finansijski uticaj promene monarha“, novčanice sa Elizabetinim likom na njima biće uklonjene iz opticaja samo ako se „istroše ili oštete“, saopštila je banka.

Nove novčanice sa Čarlsovim likom biće odštampane kako bi „zamenile istrošene novčanice i zadovoljile sveukupno povećanje potražnje za novčanicama“.

Sličan prelaz će se desiti sa britanskim novčićima na kojima je prikazana Elizabeta Druga. Prema podacima Kraljevske kovnice, proces proizvodnje i puštanja u opticaj kovanica sa portretom Čarlsa trajaće najmanje nekoliko meseci i biće postepen.

Kovanice sa likom Elizabete ostaće u opticaju pošto budu uvedeni novčići sa Čarlsom na njima. Na njima je skoro 30 milijardi novčića sa Elizabetinim likom, koji će, kao i novčanice, biti zamenjeni tek kada budu oštećeni ili da bi se zadovoljila potražnja za još novčića, navodi se u saopštenju Kraljevske kovnice novca.

„To znači da će kovani novac kralja Čarlsa Trećeg i kraljice Elizabete Druge kružiti u Velikoj Britaniji još mnogo godina“, rekla je En Džezop, izvršna direktorka Kraljevske kovnice novca.

Foto: Beta/AP

Iako nisu objavljeni detalji o slici Čarlsa koji će se pojaviti na novčićima, ona najpre mora da bude odobrena od strane Tajnog saveta, grupe savetnika monarha na visokom nivou.

Na novčićima na kojima je prikazana Elizabeta Druga, njeno lice je okrenuta udesno. Od vladavine Karla Drugog u 17. veku, lica monarha su se prikazivala u suprotnom smeru od svojih prethodnika, sa izuzetkom Edvarda Osmog. Kraljevska kovnica nije potvrdila na koji način će se Čarlsovo lice naći na novčanicama.

Elizabetina smrt je pokrenula pitanja o upotrebi njenog imidža ne samo na valuti, već i na svakodnevnim predmetima – poput boca kečapa, markica i poštanskih sandučića. Stručnjaci kažu da zamena njene slike na ovim objektima neće biti veliki trošak u poređenju sa ukupnim troškovima monarhije.

  • GOCA BG

    27.9.2022 #1 Author

    Dok se ne ostete i izlizu procice puno vremena…

    Odgovori

  • Milovan94

    28.9.2022 #2 Author

    Dug period treba da prodje da bi se zamenile novčanice

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...