Ispraćaj u Londonu u prisustvu visokih zvanica

Sahranjena kraljica Elizabeta Druga

SvetVesti

19.9.2022 18:09 Autor: Vladimir Jokanović 7

Sahranjena kraljica Elizabeta Druga Sahranjena kraljica Elizabeta Druga
Engleska kraljica Elizabeta Druga (1926-2022) sahranjena je u kapeli Svetog Đorđa u zamku Winsdor u Londonu nakon službe u Vestminsterskoj opatiji, gde se kraljica... Sahranjena kraljica Elizabeta Druga

Engleska kraljica Elizabeta Druga (1926-2022) sahranjena je u kapeli Svetog Đorđa u zamku Winsdor u Londonu nakon službe u Vestminsterskoj opatiji, gde se kraljica venčala i gde je krunisana 1952. godine.

Kovčeg sa njenim posmrtnim ostacima ogrnut zastavama i sa kraljevskom krunom na njemu u crkvu su uneli mornari Kraljevske mornarice, prenosi BBC. Među više stotina visokih zvanica u crkvi bili su bivši britanski premijeri, kao i šefovi vlada i država i ministri iz Evrope i sveta.

Državnoj sahrani prisustvovali su američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden), francuski predsednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron), kanadski premijer Džastin Trudo (Justin Trudeau) i šestoro bivših britanskih premijera i predstavnici aktuelnog kabineta, uključujući premijerku Liz Tras (Liz Truss).

Sastanak između Tras i Bajdena, koji je planiran da se održi pre sahrane, otkazan je, saopštila je kancelarija britanske premijerke. Umesto toga, Tras i Bajden održaće „potpuni bilateralni sastanak“ u sredu u Njujorku, gde će zasedati Generalna skupština UN.

Foto: Beta/AP

U obrazloženju otkazivanja sastanka u Londonu navedeno je da će razgovori nakon perioda nacionalne žalosti omogućiti širu diskusiju. Tras se tokom vikenda sastala sa premijerima Novog Zelanda i Australije, a nakon sahrane ona će razgovarati i sa premijerima Irske i Kanade.

Procesiju ulicama Londona od crkve u Vestminsteru do zamka Windsor ispratilo je 4.000 gardista, vojnika, pilota i mornarice Velike Britanije i oružanih snaga Komonvelta, kraljevska porodica i službenici monarhije, kao i hiljade građana na ulicama.

Gosti na kraljičinom ispraćaju bili su suvereni više od 20 vojvodstava, kraljevina i carevina širom sveta, britansko plemstvo, uključujući srpskog prestolonaslednika Aleksandra Karađorđevića sa suprugom, stranački prvaci, najviši zvaničnici EU, kao i premijerka Srbije Ana Brnabić. Pozivnice za sahranu nisu upućene predstavnicima Rusije, Belorusije i Mjanmara.

Sahrani je prisutvovao specijalni izaslanik kineskog predsednika Si Đinpinga, a kineskoj delegaciji nije bio dozvoljen ulazak u Vestminstersku palatu u kojoj je smešten Parlament Velike Britanije, zbog čega je Peking negodovao. Poziv za sahranu upućen predsedniku Kine prethodno je ocenjen kao dobar signal za odnose Pekinga i Londona.

Kraljica Elizabeta Druga sahranjena je pored pokojnog supruga Filipa, vojvode od Edinburga u memorijalnoj kapeli kralja Džordža Šestog. Ceremonija sahrane održana je u krugu porodice.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...