Provera ispravnosti na osnovu nove metode

Potrošači u Srbiji znaće da li kupuju pravi med, uskoro javno objavljivanje falsifikata

AgrobiznisPoslovanjeSrbija

22.9.2023 08:01 Autor: Ljiljana Begović 16

Potrošači u Srbiji znaće da li kupuju pravi med, uskoro javno objavljivanje falsifikata Potrošači u Srbiji znaće da li kupuju pravi med, uskoro javno objavljivanje falsifikata
Kupci meda u Srbiji uskoro će znati da li kupuju pravi ili falsifikovani proizvod. Prema najavama Klastera “Ujedinjeni za kvalitet”, očekuju se rezultati ispitivanja... Potrošači u Srbiji znaće da li kupuju pravi med, uskoro javno objavljivanje falsifikata

Kupci meda u Srbiji uskoro će znati da li kupuju pravi ili falsifikovani proizvod. Prema najavama Klastera “Ujedinjeni za kvalitet”, očekuju se rezultati ispitivanja 25 uzoraka meda, koji su rađeni po novoj EIM-IRMS metodi za procenjivanje ispravnosti prehrambenih proizvoda.

Rodoljub Živadinović, predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije (SPOS), kaže da je Klaster „Ujedinjeni za kvalitet” osnovan nakon što je akreditovana metoda koju je razvio inženjer tehnologije Ivan Smajlović.

“Svedočimo revoluciji u borbi protiv falsifikata meda, rakija i drugih jakih alkoholnih pića, vina, mleka, voćnih sokova, voćnih nektara, voćnih koncentrata, voćnih pulpi, voćnih kašica za bebe i decu, džemova, marmelada, kao i svih proizvoda sa oznakom ”bez dodatog šećera”. Početkom ove godine počela je da se ispisuje nova istorija apsolutno uspešne borbe protiv falsifikata hrane i pića kojima se dodaju strani šećeri ili voda”, navodi Živadinović.

Kada je reč o novoj metodi za utvrđivanje falsifikata, predsednik udruženja SPOS objašnjava da je to inovativna i nepogrešiva laboratorijska metoda za utvrđivanje falsifikata hrane i pića.

“Više se niko ne može pravdati da se takve prevare u Srbiji ne mogu utvrditi, sada imamo oruđe u rukama koje ne promašuje cilj. Samosvesni i pošteni proizvođači meda, vina i rakije su odmah nakon akreditovanja metode hitno reagovali i osnovali Klaster ”Ujedinjeni za kvalitet” koji je otvoren za učlanjivanje svih drugih poštenih poljoprivrednih i prehrambenih proizvođača, a u cilju uklanjanja nelojalne konkurencije koja prodaje falsifikate i enormno zarađuje, dok pošteni proizvođači skoro pa bukvalno grcaju u dugovima”, kaže Živadinović.

Foto: Unsplash.com

Na pitanje koji će biti dalji koraci ukoliko se otkrije da je neki proizvod falsifikat, naš sagovornik ističe da će na sajtovima pokreta potrošača i Klastera biti javno objavljeni rezultati istraživanja.

“Klaster poziva i ostale poštene proizvođače svih proizvoda sa oznakom ”bez dodatog šećera”, kojima je dosadila dosadašnja uzaludna borba protiv nelojalne konkurencije i žele da uzmu stvar u svoje ruke, u skladu sa zakonom, da nam se pridruže jer sada imamo čime da se borimo, a to je nova akreditovana laboratorijska metoda”, apeluje Živadinović.

Klaster “Ujedinjeni za kvalitet” ima za cilj i borbu protiv masovne pojave, kako navode, raznih ”zadruga” i poljoprivrednih ”gazdinstava” koja dominiraju u ponudi lažnih izvornih proizvoda koje kupuju potrošači nemajući načina da provere njihov kvalitet.

Kako potrošači mogu da provere autentičnost proizvoda?

Iz Saveza pčelarskih organizacija Srbije kažu da cena nove analize nije mala i iznosi najmanje 24.732 dinara po uzorku (zavisno od analize, kreće se i do 36.000 dinara), što je uglavnom nedostupno za običnog potrošača, ali zahvaljujući saradnji Klastera ”Ujedinjeni za kvalitet” i Udruženja ”Pokret potrošača za kvalitet hrane”, a uz dogovor sa laboratorijom, cena za članove pokreta biće 2.000 dinara.

“U okviru te članarine svaki potrošač moći će da proveri kvalitet jednog proizvoda, a rezultati analize biće dostupni svim članovima udruženja kroz internu mrežu. To praktično znači da ćete osim analize tog jednog proizvoda, moći da vidite i analize svih drugih proizvoda koje će ikada biti poslati na analizu tokom ove i svih narednih godina”, navode iz SPOS-a.

Svaka analiza koja pokaže da je u pitanju falsifikat biće procesuirana od strane udruženja ”Pokret potrošača za kvalitet hrane”, koje će poslati prijavu nadležnoj inspekciji na ime udruženja. Nakon pristizanja državnih analiza, one će biti javno objavljene.

  • SABRINA

    22.9.2023 #1 Author

    Ovo je stvarno odlična vest.

    Odgovori

    • LJUBOMIR

      28.9.2023 #2 Author

      Meni lično veoma važna informacija, pozdravljam ovo.

      Odgovori

  • Maky

    22.9.2023 #3 Author

    Odlicno!!

    Odgovori

  • Dux011

    22.9.2023 #4 Author

    Super!

    Odgovori

  • Vesna

    22.9.2023 #5 Author

    Ne verujem da će neko biti sankcionusan. Takva je naša država. Nista ne verujem što ona radi. U tim udruženjima i organizacijama direktori su poslusnici vlasti. Zato ne verujem

    Odgovori

  • SHALIMAR

    22.9.2023 #6 Author

    Ali ako se objavi,treba i da im se zatvore firme,i da plate kaznu.

    Odgovori

  • Ziko

    22.9.2023 #7 Author

    Lepa vest. Samo, dosta više priča o medu, koji je cist šećer i bez koga se može.Nikome nije neophodan med i nigde se ne spominje u medicini nikakva korist od meda.Naprotiv. Pcelarski lobi je moćan , svuda se pojavljuje, i tu se radi o čistom materijalnom interesu pojedinaca.

    Odgovori

    • Auh

      23.9.2023 #8 Author

      Sramotno je koliko ste neobrazovani

      Odgovori

    • jeremija

      24.9.2023 #9 Author

      takve tvrdnje može izneti samo neko ko je zaista glup do bola!

      Odgovori

  • MAJA

    22.9.2023 #10 Author

    Da vidimo i to cudo

    Odgovori

  • DASHA

    22.9.2023 #11 Author

    Ovo je bas dobro. Nadam se da ce odluka i u praksi biti u celosti sprovedena.

    Odgovori

  • Pitam

    23.9.2023 #12 Author

    Kako može za jedne cena da bude 2000 za druge i 30.000???? Nema to veze sa „članstvom“ nego i ovde se pravi monopol. SRAMOTA. Rezultati moraju da budu svima dostupni, a cena analiza niža

    Odgovori

  • Milovan

    27.9.2023 #13 Author

    Od ta posla nema nista. Falsifikatori su ljudi iz vlasti ili usko povezani sa njom. Drzava nece uciniti nista jer je nemamo.

    Odgovori

  • Jj992

    28.9.2023 #15 Author

    Korisna info.

    Odgovori

  • LENA

    27.3.2024 #16 Author

    Ovo je korak napred u zaštiti potrošača i podršci poštenim proizvođačima.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...