U organizaciji Privredne komore Srbije i Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju

Festival bobičastog voća u Beogradu 22. i 23. septembra

AgrobiznisBiznisSrbija

18.9.2023 14:49 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Festival bobičastog voća u Beogradu 22. i 23. septembra Festival bobičastog voća u Beogradu 22. i 23. septembra
Drugi Festival bobičastog voća u Beogradu biće održan u petak i subotu, 22. i 23. septembra, u organizaciji Privredne komore Srbije (PKS) i Nemačke... Festival bobičastog voća u Beogradu 22. i 23. septembra

Drugi Festival bobičastog voća u Beogradu biće održan u petak i subotu, 22. i 23. septembra, u organizaciji Privredne komore Srbije (PKS) i Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ).

Ciljevi festivala su podsticanje potrošnje ovog voća i isticanje značaja tog podsektora voćarstva koji ima izuzetne rezultate čak i u godinama najvećih kriza i poremećaja na tržištu, rekao je novinarima savetnik predsednika PKS-a Veljko Jovanović, a prenosi Beta.

„Kao suorganizatori učestvujemo u okupljanju svih koji učestvuju u proizvodnji, preradi i distribuciji bobičastog voća, po kojem je Srbija poznata u svetu“, dodao je Jovanović.

Prvi dan Festivala će biti u prostorijama PKS-a, u Resavskoj 15, gde će o održivoj proizvodnji i tržištu govoriti stručnjaci za marketing, inovacije i proizvodnje, a drugog dana Festival će biti na platou iza Geozavoda.

Jovanović je rekao da cene bobičastog voća (malina, jagoda, borovnica i kupina) nisu glavni problem u proizvodnji, jer one, uprkos povremenom rastu zbog kriza, dugoročno ostaju stabilne, već da je najpotrebnije raditi na razvoju marketinga i održanju kvaliteta da bi domaći proizvođači zadržali svoju poziciju na tržištu.

„Srećni smo što zajedno sa PKS-om podržavamo ovaj veoma važan sektor za poljoprivredu Srbije kroz edukaciju i promotivne aktivnosti, od kojih je Festival kruna“, rekla je predstavnica GIZ-a Zagorka Marković.

Ona je podsetila da po statističkim podacima iz 2021. godine, 31,8 odsto ukupne vrednosti izvoza smrznutog organskog bobičastog voća izvezeno baš u Nemačku, u vrednosti od 18,25 miliona evra. Pod zasadima bobičastog voća u Srbiji je oko 40.000 hektara.

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...