Nakon sniženja kreditnog rejtinga SAD

Globalne akcije oslabile, dolar ojačao

BerzaSvet

3.8.2023 10:13 Autor: Vladimir Jokanović 0

Globalne akcije oslabile, dolar ojačao Globalne akcije oslabile, dolar ojačao
Globalne akcije oslabile su u sredu, dok su prinosi na trezorske obveznice porasli, a dolar ojačao, nakon što su investitori suočeni sa neočekivanim smanjenjem... Globalne akcije oslabile, dolar ojačao

Globalne akcije oslabile su u sredu, dok su prinosi na trezorske obveznice porasli, a dolar ojačao, nakon što su investitori suočeni sa neočekivanim smanjenjem kreditnog rejtinga SAD, koji je u sredu objavio Fitch Ratings.

Iako su akcije izgubile vrednost, investitori su pokazali malo znakova uznemirenosti nakon što je Fitch smanjio rejting SAD sa AAA na AA+. Analitičari navode da niko ne razmišlja ozbiljno o izgledima da SAD neće moći da isplate svoj dug, prenosi Reuters.

Američke akcije zabeležile su u sredu najveći jednodnevni pad u poslednjih nekoliko meseci, ne samo zbog iznenađujućeg snižavanja kreditnog rejtinga, već i zbog podataka o zapošljavanju koji su bili jači od očekivanih, što je potencijalni razlog za nastavak povećanja kamatnih stopa.

Referentni indeks berze na Wall Streetu S&P500 oslabio je u sredu za 1,4 odsto, što je njegov najveći dnevni pad od aprila, dok je vrednost tehnološkog indeksa Nasdaq Composite opala za 2,2 odsto u svom najvećem dnevnom padu od februara, prenosi Financial Times.

Smanjenje kreditnog rejtinga SAD pogodilo je globalna tržišta akcija, pa je panevropski indeks Stoxx 600 oslabio za 1,35 odsto, a azijsko-pacifičke akcije oslabile su oko dva odsto. Prinosi na desetogodišnje američke državne obveznice porasli su za 2,4 bazna poena na 4,074 odsto, dok je indeks američkog dolara porastao za 0,6 procenata.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...