Zbog pogoršanja standarda upravljanja u poslednjih 20 godina

Snižen kreditni rejting SAD na AA+

Vesti

2.8.2023 09:45 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Snižen kreditni rejting SAD na AA+ Snižen kreditni rejting SAD na AA+
Fitch Ratings je snizio dugoročni rejting Sjedinjenih Američkih Država (SAD) na AA+ s AAA, ukazujući na očekivano fiskalno pogoršanje tokom naredne tri godine, eroziju... Snižen kreditni rejting SAD na AA+

Fitch Ratings je snizio dugoročni rejting Sjedinjenih Američkih Država (SAD) na AA+ s AAA, ukazujući na očekivano fiskalno pogoršanje tokom naredne tri godine, eroziju upravljanja i rastući opšti teret duga.

„Ponovni politički zastoji u vezi s ograničenjem duga i rešenja u poslednjem trenutku narušili su poverenje u fiskalno upravljanje“, saopštio je Fitch.

Fjučersi američkih akcija započeli su trgovanje u padu po objavi novog rejtinga, a Dow fjučersi su skliznuli za oko 100 bodova, piše Bloomberg.

Još u maju je agencija stavila nacionalni američki rejting AAA “pod negativan nadzor”, okrivljujući borbu s gornjom granicom duga. Tada su se poslanici u Vašingtonu sukobljavali oko sporazuma koji bi sprečio saveznu vladu da ostane bez novca. Predsednik SAD Džo Bajden (Joe Biden) potpisao je zakon o gornjoj granici duga 2. juna, samo nekoliko dana pre zakonskog roka.

Nedavna diskusija oko ograničenja duga zemlje ponovo je spomenuta u sniženju rejtinga u utorak.

„Prema mišljenju Fitcha, došlo je do stalnog pogoršanja standarda upravljanja tokom poslednjih 20 godina, uključujući fiskalna pitanja i pitanja duga, bez obzira na junski dvostranački sporazum o suspenziji ograničenja duga do januara 2025. godine“, saopštila je poznata rejting agencija.

Fitch je takođe istakao rastući deficit opšte države, za koji predviđa da će skočiti na 6,3 odsto bruto domaćeg proizvoda u ovoj godini, sa 3,7 odsto u prošloj godini.

„Smanjenje diskrecione potrošnje koja nije vezana za odbranu (15 odsto ukupne federalne potrošnje) kako je dogovoreno u Zakon o fiskalnoj odgovornosti nudi samo skromno poboljšanje srednjoročnih fiskalnih izgleda,” naveo je Fitch.

Agencija je takođe napomenula da bi kombinacija pooštravanja kreditnih uslova, slabljenja poslovnih ulaganja i usporavanja potrošnje mogla dovesti privredu u „blagu“ recesiju u četvrtom kvartalu i prvom kvartalu naredne godine.

Bela kuća se nije složila s Fitchevim smanjenjem rejtinga. „Snižavanje rejtinga SAD u trenutku kada je predsednik Bajden ostvario najsnažniji oporavak od bilo koje velike ekonomije u svetu protivno je stvarnosti“, saopšteno je sa Kapitola.

Ovo nije prvi put da je jedna od vodećih rejting agencija smanjila američki rejting. Standard & Poor’s je snizila kreditni rejting zemlje na AA+ s AAA 2011. godine, nakon što je Vašington jedva uspeo da izbegne bankrot. U to vreme je agencija istakla politički rizik kao deo svog obrazloženja.

  • ELLA

    2.8.2023 #1 Author

    Kriza ucinila svoje. Ogromna sredstva ulazu u rat I to celom svetu donosi probleme

    Odgovori

    • Maki

      2.8.2023 #2 Author

      Slazem se u potpunosti. Carstvo pada i pokusava sve da nas povuce za sobom.

      Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...