Švajcarska i Srbija zajedno u projektu razvitka opština

Ulaže se 5,2 miliona u reformu finansija jedinica lokalnih samouprava

InvesticijeNovacSrbijaU fokusu

15.11.2021 16:03 Autor: Julijana Vincan 0

Ulaže se 5,2 miliona u reformu finansija jedinica lokalnih samouprava Ulaže se 5,2 miliona u reformu finansija jedinica lokalnih samouprava
Prema rečima ministarke državne uprave i lokalne samouprave Marije Obradović, Srbija i Švajcarska će podržati 100 jedinica lokalne samouprave u Srbiji da napreduju u... Ulaže se 5,2 miliona u reformu finansija jedinica lokalnih samouprava

Prema rečima ministarke državne uprave i lokalne samouprave Marije Obradović, Srbija i Švajcarska će podržati 100 jedinica lokalne samouprave u Srbiji da napreduju u oblasti reforme lokalnih finansija, efikasnije administriraju svoje prihode, ali i da više sarađuju sa građanima kada je u pitanju donošenje odluka o trošenju budžetskih sredstava na lokalu.

Naime, resorna ministarka Obradović i ambasador Švajcarke u Srbiji Urs Šmid (Urs Schmid), potpisali su Memorandum o razumevanju koji se odnosi na realizaciju treće faze Programa ‘Opštinski ekonomski razvoj u Istočnoj Srbiji’, koji će se realizovati do 2025. godine.

„U naredne četiri godine Vlada Švajcarske podržavaće skoro 100 gradova i opština u celoj Srbiji u oblasti reforme poreza na imovinu, kao i promovisanju građanske participacije i odlučivanja u procesu donošenja odluka koje se tiču lokalnih budžeta. Kroz program ‘Odgovorne lokalne finansije i uključivanje građana’ želimo da pomognemo lokalnim samoupravama u sređivanju njihovih baza podataka o nepokretnostima, kao i da osnažimo građane da aktivnije učestvuju u odlukama na koji način se troši novac iz lokalnih budžeta. Ceo program vredan je 5,2 miliona švajcarskih franaka“, izjavio je ambasador Šmid nakon potpisivanja Memoranduma.

Kako je istaknuto u saopštenju Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Republike Srbije, Obradović i Šmid pozvali su sve zainteresovane jedinice lokalne samouprave u Srbiji da se prijave na javni konkurs, koji će biti raspisan u narednom periodu, i dobiju podršku za unapređenje demokratskih praksi i usluga koje su orijentisane ka građanima.

Dodaje se da program ‘Opštinski ekonomski razvoj u Istočnoj Srbiji – faza lll’ finansira Švajcarska Vlada preko Švajcarske agencije za razvoj i saradnju (SDC) u saradnji sa MDULS i SKGO, kao i da ga sprovodi Međunarodna organizacija za razvoj HELVETAS.

Srbija i Švajcarska
Foto: MDULS

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...