Najnovije poslovne vesti Biznis.rs
Na tržištu kriptovaluta zabeležen gubitak od 90 milijardi dolara

Uprkos velikom padu vrednosti, bitcoin ostaje stabilan

AutomobiliHi-techNovac

24.7.2021 16:01 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Uprkos velikom padu vrednosti, bitcoin ostaje stabilan Uprkos velikom padu vrednosti, bitcoin ostaje stabilan
Najpoznatija kriptovaluta početkom nedelje zabeležila je pad vrednosti ispod 30.000 dolara, što je najniži nivo u poređenju sa sredinom aprila kada je bitcoin dostigao... Uprkos velikom padu vrednosti, bitcoin ostaje stabilan

Najpoznatija kriptovaluta početkom nedelje zabeležila je pad vrednosti ispod 30.000 dolara, što je najniži nivo u poređenju sa sredinom aprila kada je bitcoin dostigao maksimum od preko 63.000 dolara. U međuvremenu usledio je blagi rast, pa je trenutna vrednost nešto niža od 32.500 dolara. Za samo tri meseca vrednost bitcoina smanjena je za oko 50 procenata, što je izazvalo zabrinutost trgovaca ili osoba koji se bave rudarenjem.

Padom vrednosti je bitcoin sa sobom povukao i ostale kriptovalute. Etherium je tokom nedelje zabeležio gubitak na vrednosti od osam procenata sišavši na nivo od 1.700 dolara. Sada je ponovo na nivou od oko 2.000 dolara. Zajedno sa ostalim kriptovalutama koje su u opticaju na tržištu digitalnog novca, samo tokom jednog dana protekle sedmice zabeležen je gubitak od 90 milijardi dolara.

Nekoliko uzroka pada vrednosti

Uprkos fluktuacijama koje traju proteklih meseci investitori nisu previše iznenađeni promenama. Platforma za trgovinu kriptovaluta Bybt objavila je da je više od 100.000 trgovaca kriptovalutama izbrisano sa tržišta. Ipak, u analizi se navodi da je likvidirani iznos relativno mali i da premašuje tek nešto više od 500 miliona dolara.

Foto: Unsplash.com

„Glavni uzrok rapidnog pada vrednosti bitcoina jeste nagli rast koji se dogodio tokom prvih nekoliko meseci 2021. godine. Generalno, kratkoročna kretanja je nezahvalno pratiti. Trebalo bi uzeti u obzir povećanje cene bitcoina na 12 meseci koja iznosi 200 odsto. Kao vlasniku menjačnice važan mi je dugoročan trend rasta. Bitcoin ima velike oscilacije koje je nekada teško objasniti“, navodi za Biznis.rs osnivač i direktor ECD menjačnice kriptovaluta Aleksandar Matanović.

Naš sagovornik kaže da bitcoin vrednosno nije stabilan, niti će ikada biti na kratak rok.

„Uvek će postojati kratkoročne varijacije i ne postoji način da se to smiri. Stabilan je dugoročni trend rasta. Ukoliko se gleda na vremenskoj skali koja je godišnja, a ne mesečna trend je stabilan. Prilično sam siguran da će bitcoin za pet godina vredeti više nego danas, ali teško je odrediti koliko će vredeti do kraja 2021. godine“, navodi Matanović.

Stručnjaci u svojim procenama kažu da je bitcoin poslednjih meseci žrtva trgovanja na svetskim berzama. U ponedeljak je glavni industrijski indeks Njujorške berze Dow Jones imao najgori dan od oktobra prošle godine. Jedan od razloga gubitka vrednosti bitcoina jeste sve veća zabrinutost za dalji tok oporavka svetske ekonomije od posledica pandemije. Ne treba zanemariti ni činjenicu da su se kompanije i pojedinci tokom proteklih sedmica suočili sa tehničkim poteškoćama, pa je bitcoin zapravo upao u dvostruku nevolju.

Elon Musk
Foto: Tanjug/AP

Mask izjavom podigao cenu kriptovalute

Danas najpoznatija kriptovaluta vredi 32.342 dolara što je zapravo rast od 8 odsto u odnosu na utorak. Jedan od glavnih faktora za povećanje vrednosti jeste izjava Ilona Mask (Ellona Muska) da će ponovo prihvatiti bitcoin kao sredstvo plaćanja prilikom kupovine Tesla modela automobila.

Tesla je prethodno suspendovala ovu mogućnost zbog činjenice da rudarenje kriptovaluta zahteva veliku potrošnju električne energije koja najvećim delom dolazi iz neekoloških izvora.

„Želeo sam dubinsku analizu kako bih potvrdio da je procenat upotrebe obnovljive energije najverovatnije 50 odsto ili veći, i da postoji trend povećanja tog broja. Ako bude tako, kompanija ‘Tesla’ bi nastavila da prihvata bitcoin“, rekao je Musk.

Ipak, stručnajci kažu da je bitcoin i dalje stabilan, a u prilog tome ide i činjenica da kompanije i pojedinci koji rudare još uvek ne prodaju kriptovalutu. Stručnjaci kažu da vrednost bitcoina, bez obzira na potencijalna gibanja sa kojima se suočava tržište kriptovaluta, neće padati ispod 25.000 dolara.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...