Komšije uskoro menjaju valutu

Uvođenje evra pun pogodak za Hrvatsku, cene ostaju iste

AnalizaBankeNovacRegion

19.1.2022 17:21 Autor: Ljiljana Begović 13

Uvođenje evra pun pogodak za Hrvatsku, cene ostaju iste Uvođenje evra pun pogodak za Hrvatsku, cene ostaju iste
Za nekoliko meseci Hrvatska zvanična valuta postaće evro koji će zameniti dosadašnju kunu. Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je da će za godinu dana... Uvođenje evra pun pogodak za Hrvatsku, cene ostaju iste

Za nekoliko meseci Hrvatska zvanična valuta postaće evro koji će zameniti dosadašnju kunu. Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je da će za godinu dana jedino platežno sredstvo u Hrvatskoj biti evro.

„Važno je da shvatimo koliko je to blizu. Plan je da se od početka septembra istaknu cene i u evrima i u kunama. Da proces krene i pre nego što se uvede evro. Građane pozivamo već sada da oni koji imaju gotov novac, koji drže kod kuće, već sada polože na svoje račune u bankama. Trenutkom prihvatanja evra sve u kunama u bankama automatski će se pretvoriti u evre, što znači da za građane nema dodatnog posla. Cene će još celu 2023. godinu biti istaknute i u kunama i u evrima. Dakle, 16 meseci“, rekao je premijer Hrvatske dodajući da godinu dana neće biti troškova za građane prilikom zamene kuna u evre.

Iako građani strahuju da će promenom valute porasti cene u prodavnicama, ministri uveravaju da su na osnovu analiza drugih zemalja došli do zaključka da je efekat bio jednokratan i da će vlada Hrvatske učiniti sve da ne bude neopravdanog povećanja cena.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić kaže za Biznis.rs da je to što će Hrvatska za nekoliko meseci postati članica Evropske monetarne unije jako dobra stvar.

„Hrvatska će postati deo jednog šireg tržišta i neće imati problema, jer ako niste deo te zone onda trpite neke posledice, a kada ste deo jedinstvene monetarne unije onda trgujete u domaćoj valuti. Za Hrvatsku će evro postati domaća valuta. Komšije nemaju potrebu da brane evro kao Srbija. Rast cena uz promenu kursa dešava se u zemljama gde postoji plivajući kurs. Srbija, nažalost, nije primer toga, mi prilično branimo evro“, objašnjava Savić.

Hrvatske kune
Foto: Shutterstock

Naš sagovornik smatra da Hrvatska neće imati većih problema pri promeni valute, jer se kurs neće menjati ulaskom u Evropsku monetarnu uniju.

„Njima se neće promeniti kurs evra onog trenutka kada uđu u EMU, neće im trebati više kuna za evro. Naprotiv, tada će evro biti jedinstvena valuta i za njih. Njegovo kretanje kontroliše Evropska monetarna unija. Naravno, tu postoje neke oscilacije, prema dolaru, funti, jenu, ali one su neznatne. Pošto turizam čini jednu četvrtinu hrvatskog BDP-a to će im samo olakšati posao. I do sada su ljudi plaćali u evrima, za šta je bilo potrebno konvertovanje. Mislim da će za Hrvatsku to biti pun pogodak“, ocenjuje profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu.

Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić rekao je da je povećanje cena najbolje sprečiti konkurencijom.

„Ako vidite da vam neko diže cene, kupite na drugom mestu. Tamo gde postoji konkurencija, to nije posao za državu“, rekao je nedavno Vujčić za Večernji list.

Profesor Savić kaže da se presek pravi u trenutku ulaska u EMU i da sve što je bilo indeksirano u kunama, kada je reč o kreditima, biće u istoj vrednosti u evrima.

„Hrvatska ipak posle dosta vremena od ulaska u EU menja valutu. Neke zemlje poput Češke, Poljske, Mađarske uvodile su valutu Eki (European Currency Unit) i zbog toga su imale velikih problema. U Hrvatskoj možda bude manjih problema prvih mesec dana zbog perioda prilagođavanja, ali će vrednosti i cene ostati isti. Smatram da tehnički prelazak na evro ne bi trebalo da pravi nikakve probleme hrvatskoj privredi“, zaključuje Ljubodrag Savić.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...