Kraj računanja Libora

Hrvatska narodna banka očekuje mirnu tranziciju

BankeNovacRegionVesti

22.12.2021 09:44 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Hrvatska narodna banka očekuje mirnu tranziciju Hrvatska narodna banka očekuje mirnu tranziciju
Prvog dana 2022. godine prestaje da se zaračunava Libor, referentna kamatna stopa koja je decenijama služila za određivanje cene finansijskih instrumenata, nakon svetskog skandala,... Hrvatska narodna banka očekuje mirnu tranziciju

Prvog dana 2022. godine prestaje da se zaračunava Libor, referentna kamatna stopa koja je decenijama služila za određivanje cene finansijskih instrumenata, nakon svetskog skandala, kada je otkriveno da su je banke nameštale u svoju korist.

Gašenje Libora znači da će svi instrumenti koji u ceni imaju tu stopu od početka godine morati da pređu na alternativnu stopu. U Hrvatskoj narodnoj banci ne očekuju probleme oko tranzicije, prenosi Poslovni dnevnik, dodajući da je preostalo oko milijardu kuna kredita vezanih za Libor.

Na tamošnjem tržištu glavnina kredita i štednje uz promenljivu kamatnu stopu vezana je uz nacionalnu referentnu stopu (NRS) euribor, kod koje nema promena. „U Hrvatskog je preostao mali broj kredita vezanih za CHF Libor, ukupne vrednosti oko 300 miliona kuna, kao i oko 650 miliona dolara vrednosti kredita vezanih za USD Libor“, saopštila je centralna banka Hrvatske.

Iako mu je značaj opao posle skandala sa nameštanjem i najavom gašenja, vrednost instrumenata u Liboru početkom tekuće godine u globalnim okvirima dostizala je oko 265 milijardi dolara.

Gašenje Libora podstakli su svetski regulatori nakon otkrića da su najmoćnije banke godinama nameštale kotacije kako bi ostvarile dodatni profit. Skandal je otkriven 2012. godine, ali se pretpostavlja da je nameštanje trajalo od 2003. godine ili čak od ranije.

U tome su učestvovali Deutsche Bank, Barclays, Citigroup, JPMorgan Chase i Royal Bank of Scotland kako bi svoje pozicije u trgovanju učinile profitabilnijima. Iako je skandal okončan sudskim tužbama i nagodbama, njihovi iznosi nisu bili ni blizu šteta prema milionima oštećenih klijenata u svetu zbog čega je procenjeno da je jedini način vraćanja poljuljanog poverenja gašenje Libora.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...