Nemački ustavni sud ovu taksu ukinuo 1997. godine

Većina Nemaca za porez na bogatstvo

BerzaEUInvesticijeNovacPoreziPoslovanje

10.7.2024 08:57 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Većina Nemaca za porez na bogatstvo Većina Nemaca za porez na bogatstvo
Većina nemačkih građana podržava ideju vraćanja poreza na bogatstvo, ukinutog pre skoro 30 godina. Prema anketi Forse za Štern (Stern), za je 62, a... Većina Nemaca za porez na bogatstvo

Većina nemačkih građana podržava ideju vraćanja poreza na bogatstvo, ukinutog pre skoro 30 godina. Prema anketi Forse za Štern (Stern), za je 62, a protiv 34 odsto ispitanika. Najviše pristalica je među biračima Zelenih, 84 odsto. Slede simpatizeri Socijaldemokratske partije (SPD) sa 79 odsto.

Donekle iznenađuje što se „za“ izjasnila i većina birača demohrišćanskog bloka (CDU/CSU), njih 55 odsto, piše agencija DPA.

Demohrišćani, međutim, glatko odbacuju ideju, i to su ugradili u zajednički izborni program: Taj porez bi „ugrozio suštinu nemačke privrede i koštao radnih mesta“.

Taj porez jasno odbacuju birači liberalne FDP – protiv je bilo 78 odsto ispitanika. Među glasačima desničarske Alternative za Nemačku (AfD), porezu se protivi njih 62 odsto.

Forsa je za istraživanje anketirao 1.008 građana.

Uvođenje poreza na bogatstvo zahteva, uz druge, i Nemačko socijalno udruženje.

„Nemačka nema problem sa potrošnjom, nego sa prihodima“, rekla je direktorka Udruženja Mihaela Engelmajer (Michaela Engelmeier).

Prema njenim rečima, „superbogate“ treba oštrije oporezivati.

Nemački Ustavni sud je naplatu poreza na bogatstvo ukinuo 1997. To, međutim, nije ugasilo polarizujuću javnu raspravu na tu temu.

 • Dragan

  10.7.2024 #1 Author

  Samo jedna sitnica: niste uopšte objasnili šta je to „porez na bogatstvo“? Jel to nešto slično kao naš „porez na nekretnine“? Da podsetim, šta je to kod nas: radite, zarađujete i na to plaćate porez. Skupili ste pare i sada kupite nekretninu, pritom OPET platite porez. I sada, vi ste vlasnik, ali pod uslovom da redovno plaćate „porez na nekretnine“ – dokle god ste živi. To se svojevremeno zvalo HARAČ. To je ustvari ograničavanje prava vlasništva, reket, razbojništvo države.

  Odgovori

 • Milan

  10.7.2024 #3 Author

  Mozda moze i ovako, recimo podignu plate za 15% bruto, pa onda bogatasi moraju vise da placaju radnike, radnici placaju porez drzavi i imaju vise za trosak da ekonomija raste?

  Odgovori

  • Dragan

   10.7.2024 #4 Author

   Nije loš rezon. Kad bi bar ljudi sa takvim idejama bili pozivani da pomažu pravim stručnjacima koji obično od drveća ne vide šumu…

   Odgovori

 • PAVLE-2005

  10.7.2024 #5 Author

  Mnogo je toga za rastumaciti i onda reci ok je

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  Biznis.rs newsletter

  Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

  Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.